Неподправено удоволствие от къмпинга: премахнете петна от плесен от палатката

Почивка на къмпинг, ваканционни лагери, младежки лагери, посещение на фестивали: за мнозина спането в собствената им палатка е огромно удоволствие! Толкова по-лошо, ако палатката внезапно има петна от плесен, след като е била складирана. Можете да разберете как да премахнете петна от плесен от вашата палатка в нашето ръководство.

Как всъщност възникват петна от плесен??

Палатката се демонтира след дъжд и след това се съхранява в капака малко влажна? Това на практика е гаранция за петна от плесен! Некрасивото обезцветяване винаги възниква, когато твърде много влага среща твърде малко циркулация на въздуха! Въпреки че петна от плесен все още не съдържат мухъл от плесен, те са замърсени с вредни спори. В резултат на това те имат плесенясала, много характерна миризма. Трябва да действате бързо: след като шатрата ви е набраздена с плесен отвъд етапа на петна от плесен, единствената възможност е често да си купите нова палатка.

Избягвайте петна от плесен

За да предотвратите застояването на палатката ви, винаги трябва да съхранявате палатката си напълно суха. Дори сутрешната влага върху палатката в действително слънчев ден е достатъчна за образуването на грозни петна от плесен. Още по-бързо е, ако палатката ви не е изсъхнала достатъчно след порой или е била съхранявана напълно мокра.

Следователно винаги трябва да изваждате палатката си от транспортното покритие и да я закачате ефирно и в идеалния случай на слънце. Ултравиолетовото лъчение надеждно убива спорите на плесени, напълно сухи, няма възможност за образуване на вредни петна от плесен.
Ако не можете да изсушите палатката на чист въздух, закачете я на проветриво, сухо място, преди да я приберете за следващата употреба.

Премахнете петна от плесен

В допълнение към специални почистващи препарати, можете да използвате прости домашни средства за отстраняване на спорите на плесента от печката и ефективно премахване на петна от плесен:

  • Разредете оцетната есенция и водата в съотношение 1: 1 и напръскайте петна от плесен с този разтвор.
  • Оставете почистващото средство да влезе в сила.
  • След това избършете с много чиста вода.
  • Повторете процеса, докато следите от лисица изчезнат.
  • Оставете палатката да изсъхне добре, преди да я приберете.
  • Запомнете: Транспортното покритие също трябва да се почисти старателно. Отново премахнете старателно всички петна.

Можете да третирате палатките от текстилни материали по същия начин. Можете също така да работите върху тъкани с алкохол или, ако е необходимо, почистващ препарат на основата на белина, съдържаща хлор.