Подструктура за стена от гипсокартон

В зависимост от това дали стената е снабдена с кофраж, таванът е окачен или е изградена свободно стояща стена, се изисква подходяща подструктура. Може да се изгради или от грубо нарязан дървен материал, или от сглобяеми метални профили. Преди да сглобите профилите, трябва да се направи кратък чертеж, за да се изрежат профилите до правилната дължина. Разстоянието на вертикалната стойка трябва да съответства на половин дължина на плочата. В случай на окачени тавани, надлъжният елемент и след това са прикрепени ламели, разстоянието тук е тук както в подструктурата, така и в конструкцията на товара, съгласно желаната товарност.

Подструктура за свободна стена

Дървото е класиката, но само за свободностоящи стени много непрактични. В допълнение, дървото има тенденция да е "работа" за основата и да се правят пукнатини. Особено в интериорното строителство в стари сгради, където влагата обикновено винаги е по-висока, но и в модерни, добре отопляеми сгради може да доведе до проблеми. Сглобяемите метални профили са много по-лесни и по-точни тук. На пода и на тавана, така наречените UW профили се използват в желаната стена и здраво завинтен. Можете лесно да ги съкратите с калаени изрезки, има и сглобени ъглови съединители за ъгли в хода на стената. Така наречените CW профили се поставят между UW профилите като вертикални стойки, към които по-късно се прикрепват панелите. Разрезите на вратите, разбира се, също трябва да бъдат взети предвид. Профилите са свързани помежду си чрез съединители.

  • Прочетете също - Коя подструктура на Rigips за наклонения покрив?
  • Прочетете също - Кои винтове за гипсокартон?
  • Прочетете още - Rigips влагоустойчиви панели за баня

Подконструкция за окачени тавани

В повечето случаи се препоръчва конструкция, съставена от надлъжни профили и напречно разположени профили на подпорна летва. И тук същото важи и за дървото, както казах по-горе - металните профили са много по-лесни за обработка. След това плочите се завинтват върху конструкцията на носещата летва. Но има и така наречените директни закачалки.

Подструктура за облицовка

Ако гипсокартонът не може да бъде залепен директно към съответната стена поради конструктивното състояние, трябва да се изгради така наречения облицовъчен кофраж. Състои се също от UW профили и CW профили, но може да се изгради и директно върху стената от дървени летви или метални профили. След това квалифицираният майстор говори за така наречената конструкция на стена с шипове.