Разлика между балкон и тераса

На пръв поглед разликата между тераса и балкон може да е очевидна. Но каква е разликата между покривната тераса и балкона?? Ще разгледаме разликите и другите тънкости за балконите и терасите по-долу за вас.

всъщност е погрешно, но няма балкон на покрива

На пръв поглед въпросът къде да търсим разликата между балкон и тераса може да звучи малко странно. В крайна сметка човек подозира, че балконът е издигнат на фасада, докато терасата е на нивото на околната земя. Ако не беше терасата на покрива. Така че кога или защо повдигнатата конструкция не се превръща в балкон, а в тераса на покрива?

 • Прочетете още - Еркер с балкон - Изграждане и поддръжка
 • Прочетете също - Покриване на балкон
 • Прочетете също - Осигуряване на балкон

Условия, свързани с тераса и балкон

На първо място, искаме да изброим всички термини, които се съчетават с термините тераса и балкон:

 • тераса
 • Тераса на покрива
 • веранда
 • Места за сядане на открито
 • балкон
 • лоджия
 • Еркер
 • Алтан
 • Покривна градина

Тераса и веранда

В думата "тераса ", "тераса " е латинският термин за под. Следователно е очевидно, че терасата е вътрешен двор на нивото на земята. По-точно дефинирано, това е фиксирана платформа на нивото на земята, която се свързва със сграда.

Ако от друга страна терасата е покрита или по-скоро тясна и дълга от квадратна, тя се нарича още веранда. Този термин, който идва от Индия, се е влял в англо-американската езикова зона през Португалия.

Покривна градина и покривна тераса - зад тях са Söller и Altan

От друга страна, градината на покрива предполага, че има подходящо засаждане. Терминът "тераса на покрива " е въведен в наше време в признатия смисъл. Правилното име за архитектурата на покривна тераса всъщност би било Söller или Altan.

Балкон и лоджия

Става интересно, когато се използват и термините лоджия и еркер. Но първо искаме да обясним тяхното значение по-подробно.

Лоджията представлява издигнат вътрешен двор като балкон, но се намира в плана на етажа на сградата. От друга страна, балконът излиза от фасадата и следователно може да се намери извън плана на пода.

Еркерът е аналогът на лоджията

Ако малка тераса или балкон е изцяло заобиколена от зидария или дърво, например, тя се превръща в еркер. Следователно еркерът е аналог на лоджията, точно извън плана на сградата. Усложнява се, когато в еркера има вътрешен двор. В буквалния смисъл на думата това би било тераса на покрива, но повечето биха описали по-точно този вътрешен двор като балкон. Но тук терминът Söller или Altan е най-подходящ.

Независимо от това, разбира се, терасата на покрива също е оправдана

Това прави ясно, от една страна, че използваме разговорна, а вероятно и поради по-нататъшното развитие на немския език, неправилни термини като „тераса на покрива“. От друга страна, става също толкова бързо, че всъщност има технически термин за всеки елемент, който дефинира съответния елемент по кристално ясен начин.

Съвети и трикове В този контекст заслужава да се спомене и разграничението между парапети, балюстради и парапети за балкони. Парапет обикновено е пълен, т.е.без никакви пропуски. Освен това обикновено е тухлен, но не е задължителен. За разлика от това не е задължително височината на парапет да бъде достигната. Балюстрадата се намира точно между тях. Те са малки стълбове, които чрез парапет са превърнати в нещо като парапет, но всъщност са издълбани или отляти от камък.