Причини за скърцане на ролетна щора

Не е необичайно ролетна щора да започне да скърца в даден момент. Във всяка техническа конструкция, при която твърдите материали се търкат един в друг, скърцането бързо присъства. За да се елиминира трайно, първо трябва да се установи източникът на шума.

Две често срещани основни причини

Местата на ролетни щори, които се търкат или смилат едно в друго, когато завесата на ролетката се повдига и спуска, са краищата на ламелите в направляващите релси. Механичните разминавания или изкривените ламели могат да предизвикат скърцащ шум. Това може да бъде причинено и от шлифовани ръбове отстрани на ламелите. Възможни са и остатъци в каналите на направляващите релси.

  • Прочетете още - Фиксирани цени за прозорци с ролетни щори
  • Прочетете също - смяна на капаци - летва по летва
  • Прочетете също - ролетни щори като защита срещу кражба

Втората основна причина, която предизвиква скърцане на ролетна щора, се открива в прехода на крепежните елементи между ламелите. Много пластмасови и алуминиеви ламели са снабдени със закачащ профил за закачане в горния и долния ръб. При други видове ролетни щори ламелите са свързани с тънки проводници или синтетични шнурове, които могат да предизвикат скърцането.

Ролетни щори скърцат - намерете причината и я отстранете

  • Спрей Caramba или WD-40
  • Силиконово масло
  • Свещ восък или стеарин
  • Тефлонов спрей
  • Парцал

1. Locate пищи

Опитайте се да определите точното местоположение на скърцащите звуци с ухото си.

2. Определете сместа от материали

Когато сте установили местоположението на причината, погледнете кои материали са включени: метал върху метал, метал върху пластмаса или пластмаса върху пластмаса.

3. Смажете ламеларните връзки

Когато скърцате в завесата на затвора, спуснете затвора, така че процепите между ламелите да останат достъпни. С чисти пластмасови връзки, напръскайте тефлонов спрей равномерно върху горния ръб на всяка ламела. За металопластични връзки напръскайте WD-40 или Caramba върху металните отвори или кукички.

4-ти. Запечатайте краищата на ламелите

Ако скърцането се появи отстрани, първо проверете правилното положение на всички ламели. С пластмасови ламели издърпайте ролетката напълно нагоре и я спуснете парче по парче. Нанесете течен восък за свещи върху страничните ръбове, които са достъпни в завинтената кутия с ролетни щори, преди да влезете в направляващата шина.

5. Смажете направляващата шина

Оставете тънък филм от силиконово масло да се стича във вътрешността на направляващата шина.

Съвети и трикове В случай на скърцащи шумове от навиващия вал или механизма на ремъка в кутията на ролетни щори, можете да напръскате WD 40 или Caramba спрей върху всички движещи се части.