UV дезинфекция на вода - колко ефективна е тя?

UV лъчението може да се използва и за дезинфекция на питейна вода. Колко ефективен е на практика, в кои устройства се използва и кои дължини на вълните се използват за него, е обяснено подробно в тази статия.

UV лъчение за дезинфекция

UV лъчението, т.е. ултравиолетовата светлина, се класифицира въз основа на дължината на вълната. Прави се разлика между:

  • Прочетете също - UV дезинфекция на питейна вода - как работи?
  • Прочетете също - Лечение с питейна вода за преходи и на открито
  • Прочетете още - Пречистването на питейна вода като изключително печеливш пазар
  • UV-A лъчение
  • UV-B лъчение
  • UV-C радиация и
  • Далечна UV, вакуумна UV и екстремна UV светлина

UV светлината е електромагнитно излъчване, което е невидимо за човешкото око във всички дължини на вълните. Той е много енергичен, количеството енергия се увеличава с намаляването на дължината на вълната (от UV-A до екстремна UV светлина).

UV лъчението обаче е по-малко енергийно от рентгеновите лъчи. Дължината на вълната им е дори по-ниска.

Ефект на UV лъчението върху живите организми

UV лъчението обикновено има неблагоприятен и разрушителен ефект върху живата тъкан. В зависимост от дължината на вълната радиацията или основно унищожава протеините, или води до смърт на клетките поради други механизми. Ето защо слънцезащитният крем е необходим за кожата дори при интензивно излагане на слънце.

Дължина на вълната от 254 nm се оказа ефективна за убиване на патогени. Той дезактивира вирусите и убива бактериите за части от секундата.

Устройства за UV дезинфекция

Непрекъснатите системи се използват най-вече в домакинствата и в търговския сектор. Водата се облъчва от лампи с живачни пари, докато тече покрай системата. Краткото време на експозиция е достатъчно, за да убие всички живи микроорганизми.

По същия начин повърхностите могат да се стерилизират. Дезинфекцията на въздуха в климатичната система също е възможна без никакви проблеми.

Налични са така наречените Steripen за мобилна дезинфекция на вода. Устройството с размер на писалка работи с батерии и излъчва UV лъчение във водата. С набор от батерии няколкостотин литра вода могат да бъдат надеждно стерилизирани в движение.

Друга възможност, която използва UV лъчението на слънчевата светлина за дезинфекция на водата, е процесът SODIS, който се използва в много страни от третия свят.

Съвети и трикове UV дезинфекцията е най-простият, евтин и най-ефективен вид дезинфекция на вода. Не променя водата химически или по отношение на вкуса и не създава проблеми със съществуващите остатъци, като химическа дезинфекция.