Варианти за стълбищно покритие отвътре

Покритието на стълби на закрито зависи от личния вкус, стила на обзавеждане и вида на стълбището. Общото между всички покрития е безопасен, неплъзгащ се външен вид и устойчивост на износване. Можете да избирате както от естествени материали, така и от гладки пластмаси, ламинат и мокети.

Пълно и частично покритие

Изборът на материали за стъпаловидното покритие на вътрешните стълби е по-голям, отколкото в зоната на открито. За да се осигури устойчивост на приплъзване, покритията трябва да бъдат фиксирани върху стъпалата, което се постига или чрез залепване на стълбите, или с държащи конструкции като фиксиращи ленти.

  • Прочетете също - Варианти за стълбищното покритие на бетонно стълбище
  • Прочетете също - Дървено стълбищно покритие за вътре или отвън
  • Прочетете също - Евтино покритие от винилови стълби за вътрешна употреба

Покритието на стълбите може напълно да покрива стъпалата, да се прилага само върху стъпалата или като частично покритие да покрива само пътеките. Продуктите от пластмаси като винил, PVC и изкуствен камък се използват за пълно покриване на стълби.

Ако като покритие се използва стълбищен килим, има няколко варианта за полагане на закрито:

  • Залепена пълна облицовка на щрангове и стъпала
  • Преместено стълбище в средата на стъпалата с фиксиращи ленти
  • Напълно залепен или положен килим само на стъпалата
  • Залепени или неподвижни парчета килим в овална, полукръгла или сърповидна форма

Отворени и затворени видове стълби

Материалът на стъпалата и видът на стълбищната конструкция са решаващи фактори при избора на подходящото покритие за интериора. При отворени стълбища са възможни само стъпалата за покритие на стълбите. В случай на масивни стълбища, направени от бетон или дърво с щрангове, се предлагат допълнителни варианти на покритие.

Бетонните стълби могат да бъдат покрити с ламинат, дърво, паркет или плочки. Съответните покрития често се комбинират с допълнителни частични покрития, например за постигане на топъл отпечатък или шумоизолация. Този вариант се използва и при затворени дървени стълби.

Сизал на или върху дървени стълби

Sisal е популярно покритие за вътрешни стълби. Устойчиви постелки са изтъкани от растителните влакна на сизаловия агаве и тяхната грапава повърхност ги прави неплъзгащи се. Естествените влакна често се използват като защитно покритие за стълби, особено на дървени стълби.

Съвети и трикове Ако оценявате вашите "голи " дървени стълби и не искате да поставите стълбищно покритие на стъпалата, изтривалките от сезал при влизане и излизане от стълбите са идеална спирачка за груби замърсявания.