Чист обезцветен силикон

Почистените стави не само изглеждат много по-хубави от мръсните, но и отговарят на хигиенните изисквания много по-добре. Важно е преходите и връзките към санитарните помещения да се поддържат чисти, а не само поради визуални причини.

Защо силиконовата фугираща смес трябва да се поддържа чиста и суха

Преходите и връзките на санитарните помещения обикновено са снабдени със силиконови фуги. Обикновено уплътнението работи много добре и изглежда подредено. Ако обаче фугите са постоянно изложени на влага, замърсяването може да се образува много бързо. Това е особено често в банята. Примесите се предпочитат, ако се използва неподходящ фугиращ материал. В идеалния случай използваният силикон трябва да е противогъбичен, особено на пода. За да се избегне образуването на плесен, фугите трябва да се поддържат възможно най-сухи, когато ваната или душът не се използват.

  • Прочетете също - Как правилно да почиствате и да се грижите за силикона
  • Прочетете също - премахване на силикон от ставите
  • Прочетете също - Как да почистите пожълтялия силикон и как да го направите

Ако има някакво замърсяване

В случай на замърсени силиконови фуги трябва да се предприемат действия възможно най-бързо. Има различни опции за почистване.

  • използвайте парочистачка
  • почистване на ставите с оцет
  • смес от сода за хляб и хладка вода
  • използвайте специални почистващи препарати от специализирани дилъри

С подходящ пароструйка замърсените и обезцветени силиконови фуги могат да се почистят относително бързо и лесно. Той работи особено добре заедно с малко почистващо средство за оцет, което трябва да влезе в сила за няколко минути, преди бавно да се разхождате по фугите с парочистачката, докато мръсотията изчезне.

Почистване с други почистващи препарати

Можете също така да нанесете оцетния препарат за почистване на фугиращата смес, да я оставите да действа и да почистите фугиращата смес на ръка. Това е малко по-сложен метод, но едно правило носи и желания успех. Много е важно обаче да почистите ставите възможно най-старателно след почистване. Подобно е, когато използвате смес от сода за хляб и вода, която трябва да смесите в кашиста паста. Можете да нанесете тази паста върху фугиращата смес с четка за зъби и да я оставите за по-дълъг период от около два до три часа. След времето на експозиция можете да измиете масата и да изсушите добре ставите. Като алтернатива можете да използвате и специални почистващи препарати от специализирани търговци на дребно.