Фугиране и запечатване със силикон

Уплътняващите съединения се използват в почти всяко домакинство за запълване на фуги или за запечатване или запечатване на празнини. за запечатване. Използват се главно уплътнители като акрил или силикон. Фугирането със силикон е съвсем просто.

Силикон като много еластичен уплътнител

Силиконът е особено популярен в санитарните помещения и в кухнята, тъй като има някои предимства пред другите уплътнители. Това е трайно еластичен уплътнител с водоотблъскващи свойства, което е много добре дошло в тези области. Има обаче и няколко недостатъка. Например силиконът не може да бъде боядисан и създава много неприятна миризма на оцет по време на обработката. Уплътнителите се обработват в няколко стъпки:

  • Прочетете също - запечатване на прозорци, като се използва силикон като уплътнител
  • Прочетете също - силиконов кеп
  • Прочетете още - Лепене на преходни профили със силикон
  • Почистете старателно уплътнителните повърхности и, ако е необходимо, отстранете старите уплътнители
  • Нанесете силиконов уплътнител с пистолет за патрон (възможно най-равномерно)
  • Отстранете повърхността с помощта на шпатула или чистачка

Където силиконът може да се използва за запечатване или запечатване

Областите на приложение на силиконовите уплътнители са много разнообразни. Започва с уплътняването на плотове към стената. Това е важно, за да не може влагата да попадне в пролуките и да причини щети. Най-добре е да използвате специален кухненски силикон за това. Това е неутрално за пиене вода и неутрално към храната, поради което може да влезе в контакт с храна. Същото се отнася и за мивката, която също може да бъде запечатана с уплътнителна лента или силикон. Ако използвате силикон, трябва да работите върху силикона, който се стича с подходящ инструмент като шпакловъчен нож, така че да получите лесна за поддръжка повърхност. Можете също така да запечатате преходите между две работни повърхности, така че да не могат да проникнат мръсотия или влага. Ако пролуката е широка няколко милиметра, първо трябва да заредите пълнителен профил в процепа, така че дълбочината на фугата да бъде ограничена.

Други области на приложение на силикон

Силиконът също често се използва като уплътнител в санитарната зона, например за уплътняване на фуги на душ, мивка или тоалетна. Инструментите по същество са същите като тези, използвани за обработка на уплътнителя в кухнята. Наред с други неща, ще ви е необходим патрон, инструмент за изглаждане на силикона под формата на дърпач. Кърпи, течност за миене и кухненска хартия също не трябва да липсват, за да може да се премахне излишния или разпръснат силикон.