Изградете своя собствена система за проникване на дъждовна вода - така работи

Ако искате да спестите такси за отпадъчни води и да направите екологичен принос, е добре да оставите дъждовната вода да се оттича сама. Тук можете да разберете какви възможности имате за самостоятелно изграждане на просмукване и за какво да внимавате.

Подготвително планиране

На първо място, трябва да определите дали изобщо имате право да изграждате система за проникване. Системите за инфилтрация обикновено не са разрешени в зоните за защита на водите и зоните за защита на пролетта. Това също не е разрешено, ако във вашия имот има доказани замърсени сайтове или ако има съмнения за замърсени сайтове. Ако се съмнявате, попитайте местния воден орган.

  • Прочетете също - Изградете системата за проникване сами - имате тези опции
  • Прочетете също - Изградете сами табла за водното легло
  • Прочетете също - просмукване на дъждовна вода в собствения ви имот - това носи нещо?

Друга причина за изключване би била недостатъчният капацитет за инфилтрация на почвата. Някои етажи (напр.Б. тежки глинести почви) водата се просмуква изключително бавно и следователно не са подходящи за изграждане на система за просмукване. Можете сами да определите скоростта на просмукване чрез измерване.

Трябва също да разберете височината на нивото на подпочвените води във вашия имот (напр.Б. при строител на кладенци в района, който разполага със съответните карти). Нивото на подпочвените води трябва да бъде най-малко 1 м под вашето съоръжение за инфилтрация.

След това трябва да определите напоената площ (например площта на покрива) и да изчислите колко дъждовна вода (така нареченото дарение за дъжд) пада върху вашата напоявана площ. По този начин можете да прецените количеството вода, което ще се натрупа.

Така че, за да започнете, се нуждаете от следната информация:

  • Допустимост на строежа
  • Капацитет на инфилтрация на почвата
  • Височина на водната маса
  • Размер на напояваната площ, от която се отклонява водата

Методи на изграждане

Инфилтрационна система

Най-простият вариант е инфилтрационният басейн - той е създаден само на повърхността и е много лесен за измерване. Като правило, в случай на просмукване на коритото, се приема, че коритото трябва да бъде около 10 - 20% от размера на напояваната площ.

Колкото по-висока е способността за инфилтрация на почвата, толкова по-малко може да бъде коритото. Средно трябва да се изпразва отново и отново в рамките на един ден, когато дъждът го изпълни.
Ако нямате достатъчно място, можете също да изградите изкоп - но това е малко по-сложно.

Съвети и трикове Можете да намерите повече информация за инфилтрационните системи в тази публикация. Можете да прочетете в този пост как да изчислите инфилтрацията на дъждовна вода.