Намерете скрити греди в тавана на стара сграда

По-специално в старите сгради често възниква въпросът как да се намерят носещите греди в тавана. За инсталиране на лампи, вентилатори, тавански легла или други мебелни конструкции, срещата на лъча взема решение за необходимата осъществимост. Ръчните методи и специализираното оборудване могат да помогнат.

Архитектурна вероятност

До 60-те години на миналия век таванните конструкции с дървени греди са широко разпространени. В хода на много ремонти и реконструкции на стари сгради, много греди са "изчезнали", когато се гледат отдолу и отгоре. Тъй като пълното излагане на гредите не е възможно или не си струва за окачване и закрепване на лампи и друго обзавеждане, е необходима локализация.

  • Прочетете също - винтови греди с дървени съединители
  • Прочетете също - измазване на дървени греди, отворени за дифузия или вентилирани
  • Прочетете също - облечени дървени греди с различни материали

Таванните конструкции, поддържани от греди, винаги са били изпълнявани според статични и конструктивни съображения. Няколко основи ще ви помогнат да намерите точното си местоположение:

  • В повечето случаи носещите греди се движат под прав ъгъл спрямо по-късата стена на помещението
  • При широки етажи гредите обикновено са перпендикулярни на билото на покрива
  • Разстоянието между решетките е равномерно и е между 0,50 и 1,20 метра

Как да намерите греди във вашия таван

1. Чукане и подслушване

Подслушването на тавана може да сигнализира за положението на гредите, когато ситуацията е по-пълна, поради различната дълбочина и тъпота. Стетоскоп, който поставяте на тавана на около пет сантиметра от точката на почукване, гарантира усилването на генерираните шумове. Внимавайте, стетоскоп усилва звуците много.

2. Измерете с ултразвук

Използвайте професионално измервателно устройство, ако е възможно въз основа на ултразвук. Можете да заемете тези устройства от магазини за хардуер или магазини за строителни материали. Уредите за измерване обаче имат проблем, че не могат да разграничат дървото, което са открили. Следователно резултатът може да се отнася и до летви и други поддържащи и поддържащи конструкции.

3. Пробиване или пробиване

Ако потупването или измерването не са алтернатива или не водят до резултат, трябва да почувствате лентите. Най-малкият размер на отвора създава игла на спринцовка, която работи с мек, еластичен или порест облицовъчен материал. В противен случай пробийте шест или осем малки дупки и опипайте прътите с тел.

Съвети и трикове Непрякото търсене може също да помогне, ако например гипсокартонът се завинти върху греди. Тогава редове винтове могат да бъдат локализирани с металотърсач.