Боядисване на винил тапет - това може да се направи в 3 стъпки

Виниловите тапети обикновено са влагоотблъскващи. Следователно е трудно да ги боядисвате с конвенционална боя за стени. Или повърхността трябва да бъде грапава, или трябва да използвате специален цвят за виниловия тапет.

Разчупете горния слой

Някои съветници препоръчват да шлайфате виниловия тапет, така че пластмасовият слой да се счупи и боята да остане на повърхността.

  • Прочетете също - отпадъците от боядисване или тапети имат и двете предимства
  • Прочетете също - боядисване или тапетиране на стени в новата сграда
  • Прочетете също - тапети или рисуване - какво работи кога?

Но от една страна това е изключително мръсна материя, в която вероятно няма пощаден ъгъл на апартамента, а от друга страна всъщност има по-просто решение с латекс.

Отлепете горния слой

За да нарисувате винилов тапет, някои майстори на домашни работи препоръчват отлепване на горния слой на тапета и след това боядисване на хартиения слой отдолу.

Но всички предимства на виниловия тапет ще бъдат загубени и тапетът може да се отлепи при боядисване.

Боядисвайте винилови тапети стъпка по стъпка

  • Латекс боя
  • Лента на художника
  • Възможно силикон
  • Микрофибърни кърпи
  • Валяци за латекс
  • четка
  • Скрепер за боя

1. Измийте винилови тапети

Ако повърхността на виниловия тапет трябва да остане невредима, първо трябва да се отстранят всички замърсявания и прах от влагоотблъскващата повърхност. За да направите това, трябва да измиете тапета с влажна кърпа.

Най-подходящи за това са кърпите от микрофибър и малко течност за миене при по-силно замърсяване. Стените трябва да се почистват старателно, особено ако сте пушили в стаите.

2. Маскиране на ръбовете

Когато стените отново изсъхнат напълно, трябва да маскирате краищата с бояджийска лента. В случай на по-големи цветови разлики и евентуално силно текстурирани тапети, има смисъл да нанесете боядисван силикон или акрил от касетата по краищата.

3. живопис

Латексната боя трябва да бъде боядисана на два слоя, тъй като вероятно няма да покрие за първи път. Винаги работете равномерно отгоре надолу и не прекъсвайте наполовина, тъй като тези прекъсвания ще се видят по-късно.

Съвети и трикове Ако не сте сигурни дали виниловият ви тапет ще придобие цвета, опитайте предварително цвета в незабележим ъгъл.

Ако боята не залепва правилно, можете предварително да нанесете грунд (19,50 евро на Amazon *), като този, използван за плочки. Тук също трябва да проверите дали различните съставки се понасят.