Сушилня с термопомпа и сушилня за отработен въздух - коя връзка е необходима във всеки отделен случай?

Изискват се различни възможности за свързване в зависимост от вида на сушилнята. Следователно в тази статия ще разберете подробно какво се изисква къде и как връзката е направена правилно.

Сушилня за отработен въздух

Сушилните за отработен въздух насочват горещия, влажен въздух навън през тръба. Поради високото съдържание на влага във въздуха и високата температура, отработеният въздух трябва да бъде изведен навън.

  • Прочетете също - сушилня за отработен въздух или сушилня с термопомпа - малка помощ за вземане на решения
  • Прочетете също - Консумация на енергия на сушилня с термопомпа
  • Прочетете също - Транспортиране на сушилнята - за какво да внимавате?

Отводняването може да стане и през дренажен маркуч през отворен прозорец. Но това не е идеално поради няколко причини:

  • Прозорецът трябва да остане отворен през целия период на сушене, дори през зимата
  • Изпускателният маркуч може да се изплъзне от прозореца
  • Движението на маркуча и приплъзването също може да доведе до образуване на конденз в маркуча

Изпускателната тръба

Поради това е най-добре да свържете сушилнята към фиксирана връзка чрез изпускателна тръба. Тук диаметърът на тръбата трябва да бъде най-малко 100 mm.

За полагане на тръбата за отработен въздух е необходим пробив на стената. В отделни случаи може да са подходящи и други връзки, водещи навън, но трябва внимателно да обмислите маршрута, по който горещият, много влажен отработен въздух се отстранява от сградата.

Тръбата трябва да бъде възможно най-къса и също така да има малък наклон (поради образуването на конденз). Колкото по-къса и гладка е тръбата, толкова по-ниско е съпротивлението на потока. По този начин проблемите с кондензацията могат да бъдат избегнати в много случаи.

Кондензационна сушилня

Кондензационните сушилни обикновено събират кондензата в контейнер за кондензат. Това трябва да се изпразва редовно (обикновено след 2 цикъла на сушене).

Винаги е досадно, че сушилнята спира, когато контейнерът е пълен и прекъсва процеса на сушене. Поради това повечето сушилни могат да бъдат окачени директно върху връзката за отпадъчни води.

Необходимият за това материал за свързване обаче не е стандартизиран. Обикновено трябва да "бъркате заедно " отделните части сами - сифонна връзка, разклонение, възвратен клапан. По правило обаче това трябва да се постигне с професионалната помощ на водопроводчик или подробни експертни съвети в магазина за железария.

Съвети и трикове Ако пералната машина и сушилнята трябва да бъдат свързани едновременно, трябва да се уверите, че двете връзки не са еднакви по височина. Затова не използвайте Y клон.

Връзката на пералната машина трябва да е малко по-ниска, в противен случай мръсната вода от пералната машина може да попадне в сушилнята и кондензаторната помпа би се повредила, тъй като не е предназначена за мръсна вода и не може да я изпомпва.