Когато камина с воден джоб има смисъл

Печката на дърва е много приятно нещо. Създава уютна топлина и приятна атмосфера. Ако камината се използва по-често през годината, евентуално би трябвало да помислите за закупуване на печка с вода.

Водоносна камина като модерна алтернатива на класическата камина

Така нареченият водоносен комин е интересна алтернатива на конвенционалния комин, тъй като позволява уюта на открит огън и може едновременно да загрява вода. Такава камина ви предлага множество предимства:

  • Прочетете още - Почистване на камината с картофени кори
  • Прочетете също - Ако камината мирише на дим
  • Прочетете също - Енергийно ефективно: преобразуване на открита камина
  • отопление на няколко стаи
  • пречистването на битовите води
  • намаляване на разходите за енергия
  • държавна субсидия
  • опция за устойчиво отопление
  • лесно боравене

Допълнителното отопление с помощта на камина

Обикновено коминът се пуска в експлоатация само в определени моменти. Но може да се използва и за поддържане на централно отопление. Той излъчва топлина в продължение на няколко часа в инсталационното помещение и извън него. Ако обаче е модел с воден джоб, той дори може да бъде свързан към централната отоплителна система. Ако е правилният модел със съответния размер, камината може да се използва и за отопление на няколко стаи едновременно. Водният джоб също така дава възможност за подаване на вода, загрята от печката, в централната верига. Ако имате резервоар за съхранение в къщата, той също може да бъде снабден с топла вода. Това може да се използва в душа, ваната или просто чрез радиаторите, инсталирани в къщата.

Другите предимства на камина с воден джоб

Такава камина има двоен ефект, тъй като не само отделя топлина за околната среда, но и захранва отоплителната енергия във водния цикъл. С допълнителната обработка на битовата вода можете значително да намалите енергийните разходи. Освен това може дори да са възможни държавни субсидии за инсталирането на нови печки за изгаряне на дърва. Разбира се, разходите са много високи в началото, но по-късно спестяванията в областта на отоплението или разходите за енергия могат да поставят тази разлика в цените в перспектива. Обикновено са достатъчни само няколко отоплителни периода, за да се забележи значителна икономия. Ако получите държавно финансиране, то ще бъде още по-евтино.

Устойчиви възможности за отопление с печки на дърва

Постоянно се разработват възможности за устойчиво отопление. Все по-нататъшно се намаляват емисиите на фин прах и по този начин се намаляват и стойностите на емисиите, дори при водопроводните комини.