Кога е полезна една вентилационна система и какъв тип система?

Всеки се нуждае от чист въздух и особено в добре изолирани сгради трябва да се осигури достатъчен обмен на въздух, така че да се чувствате комфортно и прекомерното образуване на влага в помещението и така да се избегне образуването на мухъл.

Добре изолираните външни черупки правят необходима вентилационна система

Има много причини, поради които може да е необходим достатъчен обмен на въздух през вентилационна система, особено в по-нови или изцяло ремонтирани сгради, докато в миналото това рядко се е случвало в частни къщи. Може да има следните причини за инсталирането на вентилационна система:

  • Прочетете също - Има ли смисъл вентилационната система в семейна къща?
  • Прочетете също - Консумацията на енергия на вентилационна система
  • Прочетете още - Вентилационната система и разходите за нейната поддръжка
  • къщата е напълно реновирана, включително плика на сградата
  • това е много добре изолирана нова сграда
  • Трябва да представите концепция за вентилация (напр. За нова сграда)
  • В отделните помещения се натрупва прекомерна влага
  • някои стаи са засегнати от растежа на плесени

Индивидуалните причини за необходимостта от вентилационната система

Ако планирате нова сграда, трябва да изготвите концепция за вентилация по време на фазата на планиране, с която специалист може да ви помогне. Стандартът DIN 1946-6, който предписва концепция за вентилация, съществува от 2009 г. Това показва кога в допълнение към ръчната вентилация на прозорците е необходима контролирана вентилация на апартамента. Съществуват обаче и други причини, като например образуването на прекалено висока влажност в отделни помещения, които правят необходимата вентилационна система.

Как работи вентилацията с вентилационна система

Можете да използвате централизирани или децентрализирани вентилационни системи, за да осигурите необходимия въздушен транспорт за входящия и отработения въздух. Децентрализираните вентилационни системи са много по-лесни за инсталиране и се използват само за вентилация на отделни помещения. Централните вентилационни системи работят с отделни тръбни системи за чист и отработен въздух. Въздухът се обменя чрез подходящи изходи и клапани на стената, в пода или в тавана. Тъй като системите работят с вентилатори с електрическо задвижване, ниското ниво на шум не може да бъде напълно избегнато.

Използвайте системи с рекуперация на топлина

За да не се загуби отоплителната енергия по време на обмяната на въздуха, можете да използвате система с възстановяване на топлината, при която топлината, съдържаща се в отработения въздух, се възстановява и подава към свежия въздух, течащ навътре. Това може да ви спести много от разходите за отопление.