Модернизирано подово отопление с топла вода

Подовото отопление е един от най-ефективните методи за отопление на жилищните помещения поради неговото разпределение на топлината на повърхността и ниската необходима температура на подаване. За да се модернизира подово отопление с топла вода, обикновено е подходяща само така наречената суха система.

Защо да модернизираме подово отопление с топла вода?

Подовото отопление има редица предимства пред системите с "надземни" радиатори:

  • Работи на ниска температура - енергоспестяваща и може да се комбинира с отоплителни източници от възобновяеми енергийни източници
  • Равномерно разпределение на топлината отдолу - топли крака
  • Не заема място по стените
  • Без турбуленция на прах - добре за страдащите от алергии

Ако енергийната ефективност и икономичността на подово отопление са особено важни за вас, също така е най-добре да изберете вариант с топла вода, а не електрическо подово отопление. Вярно е, че вторият вариант често е по-простият вариант за преоборудване - тъй като е захранван, по-късните оперативни разходи са много по-високи. В допълнение, вариантът с топла вода може да бъде оптимално интегриран във вече съществуващи, прогресивни отоплителни системи, използващи възобновяеми енергии със слънчева енергия, кондензационна технология или технология на термопомпи.

Как да модернизираме подово отопление с топла вода

Подовото отопление с топла вода може да бъде монтирано или според мокрия, или сухия принцип. С мократа система, водопроводните тръби за подово отопление се полагат в такер или копче и след това се изливат в замазката. Това обаче води до много висока строителна височина, особено ако липсва достатъчно изолационен слой и трябва да се включи. В резултат на това мократа система обикновено не е опция за следващи инсталации.

Препоръчва се суха система със сглобяеми панели

Обичайната алтернатива, която често е осъществима и в стари сгради, е сухата система. Височината на конструкцията може да бъде ограничена до само 15 милиметра, дори с необходимия изолационен слой. За монтажа на тръбната система самостроителите могат най-добре да използват сглобяеми подови елементи, изработени от гипсофазерни плоскости с фрезовани тръбни канали. Те се затварят с покривни плочи или постелки, преди да се нанесе подходящо крайно подово покритие като ламинат, паркет или каменни плочи. Допълнителна топлоизолация е необходима само в помещения над неотопляеми мазета или земята.

Възможно също: Фрезоване на тръбни канали в бетон

Можете да постигнете особено ниска височина на монтаж, ако просто фрезовете каналите за тръбите за подово отопление в съществуващата замазка. Въпреки това, замазката трябва да може да издържа на температурните напрежения, които възникват. DIN 18560 обяснява кои видове замазки са подходящи за подово отопление.