Циркулация на топла вода през тръбата за студена вода - това има смисъл?

Има две възможности за свързване за осъществяване на циркулация в системата за топла вода: от една страна, класическата на средна височина на съхранение, от друга страна чрез тръбата за студена вода в долния край на резервоара за съхранение. Понякога последният вариант има смисъл - особено при големи количества за покупка.

Какво представлява циркулацията на топлата вода през тръбата за студена вода

Оставянето на топлата питейна вода да циркулира в тръбата има следните предимства:

  • Избягване на образуването на биофилми и бактерии
  • Винаги на разположение топла вода на кранове

Ако искате да намалите риска от инфекция с легионела възможно най-ниски и да се възползвате от удобството на незабавна гореща вода, можете да изберете циркулационна система.

В днешно време за това обикновено се използва електрическа помпа, която контролира горещата вода и я изпомпва през тръбната система, както е необходимо. Ако топлата вода се изтегля от чешмата, водата трябва да тече от тръбопровода за студена вода в резервоара за съхранение на гореща вода и да се нагрява до зададената целева температура.

Класическа централна връзка за по-малки количества за съхранение / покупка

За да се гарантира, че от тръбната система се отвежда само най-топлата вода в горната част на резервоара, свързващата тръба обикновено се намира приблизително в средата на резервоара. В резултат на това само горната част винаги е покрита от движението на циркулацията, а долният, по-студен воден слой остава до голяма степен сам.

Това винаги е икономично, когато става въпрос за по-малък резервоар за съхранение от 100 до 200 литра, от който обикновено могат да се изтеглят само малки количества топла вода. Например, в еднофамилна къща с нормална употреба на топла вода с ежедневни, не прекалено дълги цикли на душ за 3-4 души. Тогава непълно смесване на водата за съхранение води до по-малко топлинни загуби.

Връзка със студена вода за по-големи резервоари / количества за закупуване

Поставянето на циркулационната връзка в долната зона на входа за студена вода на резервоара означава, че не само горната част, но и цялата вода в резервоара се смесва по време на циркулацията. Това означава, че не се образуват температурни слоеве.

Това само по себе си е по-разточително, но има смисъл за по-големи количества за закупуване. Защото, ако е необходимо много топла вода наведнъж, водата ще остане постоянно топла до края. Следователно този вариант на свързване е подходящ, например, за големи резервоари за съхранение в душ системите на спортни клубове, където целият резервоар за съхранение често се изсипва празен след тренировка.