Сменете циркулационната помпа за гореща вода - кога и как?

Циркулационната помпа трябва да бъде в добро състояние, така че циркулацията на топлата питейна вода да работи правилно и възможно най-ефективно. Особено по-старите модели не трябва да се сменят, когато са окончателно счупени. Обясняваме защо.

Кога да смените циркулационната помпа за гореща вода?

В повечето домакинства циркулацията на топлата питейна вода в тръбната мрежа на къщата за непосредствена наличност в пунктовете за отводняване и избягване на замърсяване с легионела се извършва от електрическа циркулационна помпа. Установено е, че допълнителните разходи за електричество с този метод са значително по-ниски от топлинните загуби при гравитационна циркулация.

Ако земната гравитация се използва за циркулация на горещата вода, за това е необходимо силно охлаждане на връщащата вода. Цикълът може да продължи само с помощта на гравитацията поради температурния градиент. Получените топлинни загуби и произтичащите от това необходими усилия за претопляне водят до много по-високи разходи през годината от електричеството, с което се работи с електрическа циркулационна помпа.

Това обаче не може да се каже и в общи линии. Защото не всички циркулационни помпи са еднакви. За да се поддържат разходите за електроенергия за циркулацията на наистина ниско ниво от около 30 евро, трябва да се спазва следното:

  • Циркулационната помпа трябва да работи възможно най-ефективно
  • Моделът трябва да позволява настройките на графика

Най-важното нещо: енергийно ефективен модел

Ако използвате 20-годишна циркулираща помпа за циркулацията на горещата вода, която по отношение на енергийната ефективност не е в състояние на време и може би дори спретнато изчислява, разбира се, плащате много повече, отколкото за нова висока ефективност Помпа за вашата операция през годината. Наистина добри, енергийно ефективни модели, които получавате за 150 евро. Варианти с топка главата все още имат предимството, че са по-малко податливи на носене поради вар. Ако живеете в отделна къща и не се нуждаете от прекалено висока производителност за циркулацията, изберете помпа за мокра бегач.

Таймер

Важно е и помпата да може да бъде насочена. По-старите модели често не предлагат тази опция и по този начин непрекъснато черпят енергия, въпреки че това изобщо не е необходимо. Съвременните помпи, от друга страна, могат да бъдат адаптирани към определени фази на използване на топла вода, което значително намалява консумацията на електроенергия. Някои производители дори предлагат интелигентни модели, които автоматично се адаптират към преобладаващите модели на потребление.