Защо налягането на горещата вода спада?

Знаеш ли това? При включване на гореща вода под душа или на крана на мивката, струята е болезнено отпусната или внезапно се отслабва след първата пълна тяга. Нека разгледаме отблизо какво може да бъде това и какво можете да направите.

Работата с налягането на горещата вода

Колко високо е налягането на водата във вашата тръбопроводна система за питейна вода, зависи от една страна от налягането, предоставено от местния доставчик на вода, и от друга страна с повече или по-малко фактори, променящи налягането във вашата жилищна сграда. Водоснабдителните компании обикновено доставят водата с налягане 3-4 бара. В зависимост от това колко висока е вашата жилищна сграда или апартамент под наем, тази стойност може да намалее още малко.

Ако налягането на студена и гореща вода в крановете в къщата ви е еднакво силно или еднакво слабо, това не би трябвало първо да предизвиква безпокойство. Ако обаче налягането е очевидно твърде ниско при изтегляне на топла вода, това може да означава повреда на тръбопровода или отоплителната система за питейна вода. Възможни са следните причини:

  • Повреда на линията
  • Обратният клапан е заседнал
  • Клапанът е калциран

Повреда на линията

Ако налягането на горещата вода е постоянно слабо във всички точки на оттичане, в най-лошия случай това може да се дължи на теч в тръбата за гореща вода. Ако водата изтича в един момент, налягането на (все още) входящата гореща вода също се намалява.

За да локализирате евентуален теч и да спестите високите разходи за професионално местоположение на течове, първо можете да потърсите влажни петна по откритите тръби и стени. Течът може да е и върху горния клапан на централния резервоар за гореща вода. Също така проверете дали можете да чуете съскащи звуци от тоалетните казанчета.

Обратният клапан е заседнал

Често възвратният клапан на входа на централната вода е причината за колебанията на налягането в системата за питейна вода. Повишеното подозрение се крие върху този компонент, когато става въпрос за сравнително рязък спад на налягането при крановете и скоро след включване. Клапанът за проверка, наричан също KFR клапан (комбиниран свободен токов клапан с предпазител за обратен поток), се намира директно зад водомера на централната вода.

Може би ще бъде лесно да се изправим или няколко или повече от един или повече. В противен случай той трябва да бъде разширен и деколсифициран, с твърде силно износване също се подменя.

Монтаж калциран

Имате ли проблем с липсата на топла вода, може би само на кран, като например под душа или на кухненската мивка? След това може да лежи само на клапана и калцифициран патрон. Дори като неспециалист, касетата може да бъде извадена и обезпаразенена или заменена от вас.