Защо газовият котел мирише на канализация?

Ако от газовия котел се появи много неприятна миризма, напомняща на канализация, всички алармени звънчета трябва да ви звънят. При определени обстоятелства може да има теч в газовия котел.

Ако има необичайни миризми на газов котел

Напълно възможно е при газов котел да се появят необичайни миризми. Определено не трябва да ги пренебрегвате, а по-скоро да разберете причината за неприятните миризми. Миризмата на гнило яйце например може да бъде първият предупредителен знак за изтичане на газ. Най-доброто нещо, което трябва да направите тогава, е да вземете следните мерки за сигурност:

  • Прочетете също - Почистване на газовия котел: Определено трябва да обърнете внимание на това!
  • Прочетете също - отопление на газ без топла вода
  • Прочетете също - Ето какво се случва, ако не почистите газовия си нагревател
  • незабавно изключете цялата система
  • Същото се отнася и за електрическите потребители
  • най-добре е незабавно да наемете специализирана компания, която да открие източника на миризмата и ако е необходимо, да я премахне

Неприятните миризми като предупредителен знак

Някои мрежови оператори добавят аромати към газа, така че течовете да се възприемат по-добре. Ако например се използва природен газ, това е естествено вещество без мирис, което не може да се възприема по-нататък. Неприятните аромати трябва да предупреждават жителите на къща, когато нещо не е наред. Подобна мярка също е напълно мислима. Следователно трябва да действате във всеки случай, ако в газовия котел се появят неприятни миризми.

Ако се съмнявате, винаги проверявайте системата

Не може да навреди системата да бъде проверена от квалифицирана компания, ако се появят нередности или дори неприятни миризми. Дори в крайна сметка да се окаже, че това е само относително безобидна причина, пак играете на сигурно. Ако е необходимо, това може просто да бъде недостатъчно затворена връзка за канализация, от която се появяват миризми. Разбира се, можете също да проверите в съответната стая дали такава връзка е налична и не е запечатана правилно.

Изключете газовия котел, за да бъде на сигурно място

Ако искате да възложите на специализирана компания да провери системата, първо я изключете напълно, докато не се извърши задълбочена проверка. Също така не боли да проветрите стаята веднага, за да изхвърлите навън всички газове в стаята. Също така избягвайте да използвате електрически устройства в тази стая, ако във въздуха има газ.