Какво трябва да се има предвид при боядисване на камина

Печките за камина осигуряват релакс и приятна топлина. Но топлинният разпределител също трябва да бъде проектиран по визуално привлекателен начин. Често на печката се появяват износвания или дори драскотини, които могат да бъдат отстранени със специална боя.

Във всеки случай трябва да използвате огнеупорна боя

Както самата печка, така и печките отделят много топлина, когато печката работи. Следователно трябва да използвате само устойчиви на топлина лакове от специализирани търговци за тези повърхности. Частите на пещта могат да бъдат снабдени с огнеупорна боя, която се втвърдява след покритието и първоначалното нагряване на системата и след това образува красива повърхност. Има многобройни опции. Печките, които не са изработени от метал или чугун, също могат да бъдат украсени в цвят. Дори образци от огнеупорни тухли или такива със специални плочи в горивната камера често могат да бъдат украсени в цвят. Покритието на горивната камера също създава специална и особено твърда повърхност, която увеличава експлоатационния живот на пещта.

  • Прочетете също - Боядисване на камината и какъв цвят да изберете
  • Прочетете също - Издигане на стара камина и какво да търсите
  • Прочетете също - Как да почистите камина и за какво да внимавате

На какво трябва да обърнете специално внимание

Имайте предвид, че нормалните емулсионни бои не са топлоустойчиви, поради което не трябва да ги използвате при никакви обстоятелства. Цветовете със сигурност не са правилният избор за боядисване на повърхности в непосредствена близост до източници на топлина. Можете обаче да използвате това, ако имате тухлена камина например и искате да боядисвате повърхностите около печката на определени интервали. За боядисване или. За да рисувате зони с висока температура, можете да използвате специални бои като следните:

  • специални цветове за камина
  • топлоустойчиви бои за стени
  • Силикатни бои за минерални повърхности
  • Печки за емайли за метални части

Специални топлоустойчиви бои и областите им на приложение

Има дори специални цветове за особено горещи части като тръби за печки. Тези цветове обикновено могат да бъдат просто напръскани или нанесени с четка. Те издържат на проблеми от няколкостотин градуса по Целзий без никакви проблеми и са много подходящи за боядисване на печката или тръбите на печката. Цветовете могат да се използват и за боядисване на повредени участъци на печката и за предпазването им от образуването на грозни петна от ръжда. Посъветвайте се с вашия специализиран търговец за подходящи бои и лакове за тези области. Днес се предлагат бои с топлоустойчивост до 600 градуса по Целзий.