Кое е по-добре: натиснете или завийте водопровода?

Всеки, който обновява своята тръбна система у дома, е изправен пред въпроса кои тръби да използва и как да ги свърже. Можете да избирате от голямо разнообразие от материали и по този начин също много техники за свързване, включително пресоване и завинтване.

Пресовайте или завийте водни тръби?

Дали ще свържете водопроводна тръба чрез натискане или завинтване зависи преди всичко от материала. Обикновено се пресоват медни тръби, докато винтовите фитинги се предлагат и за многослойни тръби. Но двата варианта имат и различни предимства и недостатъци.

Преди всичко трябва да се спазват определени правила при полагане на водопроводи, което означава, че не можете да използвате техниките за свързване безразборно.

Често се казва, че връзката с пресата не може да бъде осъществена толкова добре за неспециалист, защото трябва да работите много точно. Но това е вярно само отчасти: Преди да започнете връзката с пресата, трябва да разберете как работи. Но също така трябва да работите точно с други тръби, например когато завивате кабели или залепвате пластмасови тръби заедно.

Прес връзки за недостъпни зони

С пресова връзка, както подсказва името, линията се натиска с фитинга. За да направите това, натиснете тръбата във фитинга и я натиснете заедно в подходящата точка с натискащи клещи. Това създава тясна, постоянна връзка.

Този процес се използва за медни тръби, но също така и за неръждаема стомана или многослойни композитни тръби. Подходящ е за полагане на кабели под мазилка или в други недостъпни места.

Трябва да са достъпни: винтови връзки

Винтовите връзки са разглобяеми връзки и следователно трябва да бъдат достъпни. Това означава, че не можете просто да ги поставите в стената, освен ако не инсталирате люк за проверка или по друг начин не направите връзките достъпни.

Винтовите връзки все още са известни от поцинковани стоманени тръби, но поради краткия им живот в сравнение с медни или пластмасови тръби, те почти не са положени в наши дни. За да създадете плътна винтова връзка, имате нужда от коноп като уплътнител.

Има и друга технология на винтово свързване, която също може да се използва с медни или многослойни композитни тръби: компресионният фитинг. Работи като скобата на PE тръби. Това означава, че тръбата се вкарва в затягащ пръстен и се фиксира с гайка. В случай на метални тръби и многослойни тръби, тези части, разбира се, също са изработени от метал, а не от пластмаса.