Каква е разликата между използваемата и жилищната площ под наклонения покрив

Наемателите на апартаменти на последния етаж често са объркани относно това кои площи под наклонения покрив се считат за отдаване под наем и кои са използваеми, тъй като жилищната площ и използваемата площ са различни неща. Поясняваме.

Каква е разликата между жилищната площ и използваемата площ??

Що се отнася до изчисленията на площ за жилищни сгради, особено тавански апартаменти, това може да бъде малко сложно. Най-важните разлики се отнасят до жилищното пространство и използваемото пространство. Има и специални използваеми площи и зони за движение.

Важно е да знаете: Ако разширявате наклонен покрив, цялото жилищно пространство, включително това под наклонения покрив, е част от използваемата площ. Това е главно определящо за покупната цена. За разлика от това, жилищната площ се определя като квадратните метри, налични според плана.

При определяне на използваемата площ в апартаменти със скатен покрив се прилага действителната площ на пода, независимо от височината на помещението. Площите, които са под височина на помещението от 1,50 м, могат да се използват като място за съхранение. Такова решение на OGH, номер на файл OGH | 5 Ob 170 / 16k | 25.10.2016 г.

Наредба за жизненото пространство (WoFIV) vs. DIN стандарт 277

Жилищните, използваеми и трафик площи се оценяват по различен начин според двата метода за изчисляване.

  • WoFIV е от 01.01.В сила през 2004 г. и ще се прилага за всички апартаменти, наети след това.
  • DIN Norm 277, от друга страна, е изгоден за собствениците, тъй като 100% от използваемата площ под наклонения покрив е включена в изчисляването на наема или покупката.

Затова е добре да знаете какво е уговорено в договора за наем или покупка, жилищната площ на наклонения покрив като полезна или жилищна площ.

Пример за изчисляване на площта на еднофамилна къща. Сравнение в извадки от различните изчисления на площ:

Изчисляване на стаята според изчислението WoFIV съгласно DIN 277
Складови помещения KG Без изчисление Използваема площ
Коридори KG Без изчисление зона за движение
Стълбище KG Без изчисление зона за движение
кухня Жилищно пространство Използваема площ
Дневни и спални Жилищно пространство Използваема площ
Коридори Жилищно пространство Използваема площ, ако в противен случай зона за движение в жилищното пространство
Зимна градина 50% жилищна площ Използваема площ
Тераса, лоджия 25 до 50% жилищна площ Използваема площ
Жилищна площ под наклонения таван по-малко от 1 м без жилищна площ, 1 до 2 м 50% жилищна площ, над 100% Използваема площ
Съвети и трикове Използваемата площ, жилищната площ и площта на трафика са различни информации, които не бива да бъркате помежду си. Те са особено подходящи, когато тавански апартамент трябва да бъде превърнат в кооперация.