Какво идва с кой под под ламинат

За да може ламинираният под да бъде траен и без повреди, трябва да се внимава при избора на основата. В повечето случаи е важно да имате шумоизолация, която вече е интегрирана от долната страна на панелите или е поставена свободно. Дали пластмасово фолио е необходимо като пароизолация зависи от структурните условия.

Субстратите изискват различни подструктури

Грубото правило е, че твърдите повърхности, изработени от дърво, камък и бетон, винаги изискват шумоизолация от удар. Меките материали като корк, PVC и килим изискват ограничена или никаква допълнителна изолация.

  • Прочетете още - Лепене на винилов ламинат на пода вместо истински ламинат
  • Прочетете също - полагане на ламинат на пода от PVC
  • Прочетете също - Изравнете пода преди полагане на ламината

Дали за ламинат е необходима пароизолация трябва да се решава за всеки отделен случай. Прекомерна остатъчна влага на място може да се намери в много пресни замазки в нови сгради до шест месеца. Ако ламинираният под е положен по-рано, защитният пластмасов филм трябва да бъде поставен с щедро припокриване.

Парна бариера също трябва да бъде инсталирана в мазета и на етажи, които граничат със земята (подова плоча без мазе). Следните основни условия изискват следните елементи на подструктурата и височини на конструкцията:

Качествен етаж ударна звукоизолация пароизолация конструкция височина подструктура
Замазка Да с остатъчна влага> 8% 2-4 мм
дърво Да Не 4-6 мм
OSB Да Не 4-6 мм
корк Не Не 0 мм
Плочки Да Не 4-6 мм
Плочки с подово отопление подходящ да Не 2-4 мм
Паркет / подови дъски Да Не 4-6 мм
PVC Да Не 2-4 мм

При полагане на ламинат върху плочки с подово отопление изолационните материали трябва да имат подходящи стойности на топлопропускливост.

Дали е необходима парна бариера върху килима, зависи от състоянието на килима и изискванията на място. В повечето случаи филмът може да се освободи, стига да е напълно сух и влакната на килима да не съдържат органично замърсяване.

При полагане на панелите директно върху подструктурата трябва да се обърне внимание на натоварването под налягане. Изолационният слой трябва да има стабилност под налягане най-малко два тона на квадратен метър.

Неравномерността може да бъде компенсирана чрез промяна на дебелината на изолационния материал. Ориентационната стойност е най-тънката точка на изолационния слой, която трябва да има достатъчен ефект (> 2 mm)

Съвети и трикове Вероятно най-добрата подструктура за ламиниран паркет е в повечето случаи коркови настилки. Можете да направите без допълнителни мерки с междинен слой корк, като приемете подходящия капацитет във височината на конструкцията.