Какво се случва при избелване с хлор?

Избелващият агент, известен на разговорния език като хлор, съдържа химически съединения, съдържащи хлор. Избелването се предизвиква от окисляване или редукция на материала. Повече, отколкото при много други активни съставки с почистващи, дезинфекциращи и избелващи ефекти с хлор, се прилага поговорката, че дозата прави отровата.

Хлорът са хлоридни съединения

В чисто състояние химичният елемент хлор се състои от газ с жълтеникаво-зелен цвят. За да се използва за избелване, се добавя към препарати под формата на натриев хипохлорит или калиев хипохлорит. По принцип белените без хлор са известни още като хлорни почистващи препарати. Типични примери са
Избелващи агенти на основата на кислород, комбинирани с пероксид или оцетна киселина.

  • Прочетете още - Предполагаемо избелване със сода бикарбонат
  • Прочетете също - Как да премахнете петна от синтетична кожа
  • Прочетете също - Премахнете петна с белина

Хлоридите развиват своя ефект върху почти всички други материали и вещества. Химически погледнато, хлорът и неговите съединения са сред най-реактивните елементи. Следователно, когато се използва като избелващо средство за пране, ефектът не се ограничава до мръсотията, но включва и багрила и тъканни структури. Прецизното дозиране и проверка на почвения носител за реактивни промени е винаги важно преди премахването на петна с белина.

Може да се използва за почти всички материали

Силно реактивната природа на хлора позволява да се използва за избелване в много различни ситуации и върху много материали. В допълнение към добавянето към водата за пране за текстил от всякакъв вид, от завеси до дрехи до покривки, избелващите материали за дърво, направени от хлорид, също могат да се използват като алтернатива на петна.

Често безпроблемна употреба е белина за почистване, ако замърсените повърхности са направени от нечувствителни материали. Типични примери са фугите за плочки в банята и кухнята, за завеси за душ, абажури, въжета и дъждобрани. Устойчивостта на цветовете винаги трябва да се проверява преди използване на големи площи.

Области на приложение срещу сива мъгла или пожълтяване

Избелващите вещества, съдържащи хлориди, играят своя избелващ ефект върху светли и бели основни материали. Тук можете да помогнете за премахването на известните сиви воали, които възникват от микроскопични отлагания на мръсотия. Типични материали са:

  • Текстилни покривки
  • Светли престилки и халати
  • лигавник
  • Светло и бяло спално бельо
  • Пластмасови постелки (ако не са устойчиви на хлор)
  • Спортни обувки
Съвети и трикове Можете да използвате хлорна белина, за да изсветлите или избелите съществуващите цветове, например в дънки. Винаги трябва да проверявате ефективността при тестови писти.

МЕТА:

SR