Какво говори против боядисване на дървените панели с боя за стени?

Тъмните дървени панели визуално намаляват стаята и я правят мрачна. Ето защо в момента е на мода дървените повърхности да се боядисват в светли тонове, ако старият таван не е просто премахнат. Повечето собственици на апартаменти избират работа с бяла боя, но ако сте в процес на боядисване на стените, може да изберете боя за стена. Това има ли смисъл?

Лакът и боята за стени имат различна консистенция

Боята за стена обикновено има по-плътна консистенция и е обогатена с повече твърди вещества. Той затваря малки дупки в стената и по този начин създава равномерна повърхност със структура.

  • Прочетете също - боядисване на дървени панели на тавана само в 3 стъпки
  • Прочетете също - Боядисване на дървени панели без шлайфане: Това добра идея ли е?
  • Прочетете също - Как да боядисваме дървена ламперия в бяло

Лаковата боя, от друга страна, е по-тънка и се размазва до гладка повърхност след нанасяне. Той не е предназначен да запълва дупки, а по-скоро ги подчертава визуално след изсъхване.

Ето как изглежда, когато боядисвате дървени панели с боя за стени

По принцип стенните бои са подходящи и за използване върху дърво, при условие че повърхността е предварително загрубяла и прашилася за по-добра трайност. Визуалният ефект обаче често не е задоволителен:

  • Четка и валяк оставят конструкции, които не изчезват
  • дървесното зърно се запушва и едва се вижда след това
  • Панелите вече наистина не приличат на дърво
  • Остъкляването е трудно или изобщо не е възможно (разредената боя обикновено става на ивици)

По-добре е да рисувате дървени панели!

Изводът е: ако искате да подчертаете зърното на панелите и да запазите дървесния характер, бихте предпочели висококачествен лак за дърво. Това ви дава чиста повърхност, която "прилича на дърво" и все още блести ярко.

Имайте предвид, че боите без разтворители съдържат малко или никакви вредни вещества и следователно са по-благоприятни за жилищното пространство. Те обаче обикновено не покриват добре и често се налага да се нанасят на няколко слоя.

Като цяло е по-добре да поставите няколко тънки слоя един върху друг, отколкото да нанасяте боята веднъж твърде смело: дебелите слоеве лак са склонни да образуват капки и набраздяване, повърхността става ивица и се образуват грозни носове.

Съвети и трикове Преди да рисувате дървените си панели, внимателно подгответе основата. Това включва цялостно шлайфане, за предпочитане с орбитална шлифовъчна машина (72,99 евро на Amazon *), и внимателно почистване. Дупки и пробиви трябва да се запълнят преди боядисване.