Какво да направите, ако резбата на винта е счупена?

По-специално, подобряване на дома и занаятчии, които са свързани с металната конструкция, да знаят твърде добре: изведнъж нишката на винта е счупена. Какво можете да направите в такава ситуация, ние сме обобщили за вас.

Типичните трудности при счупената винтова резба

Когато винтът се окаже празен, нишката обикновено е счупена. Това може да доведе до две различни ситуации:

  • Прочетете също - винтът е счупен
  • Прочетете също - затегнете винтовете
  • Също така четете - разширете винта
  • Винт, чиято нишка е счупена, вече не може да бъде освободена
  • Никой винт не може да се завинтва в нишка, която все още ще се държи

И за двата проблема има решения, които описваме за вас по-долу.

Винтът става празен и не може да бъде освободен

Това е особено важно за обстоятелствата. Ако може да се упражни натиск от противоположната страна (например с дорник), поставете го и натиснете винта в посоката, в която се отваря винт.

Ако това не помогне, можете да опитате да шофирате под главата на винта с малка отвертка (тестер за фази например), като едновременно увеличите налягането и отстраните винта. Ако тези техники вече не помагат, ще трябва да пробиете винта.

Винтът вече не може да бъде затегнат в резба

Не по-рядко се случва, че винтът вече не може да бъде затегнат. По-специално механиците се сблъскват редовно с този проблем, когато резбата в лек метален компонент е разрушена.

За това има специални нишки, които могат да се използват по-късно. Дупката трябва да бъде пробита в съответствие с инструкциите на производителя за комплекта за ремонт на резби. След това в отвора се изрязва конец с предписания размер. Не забравяйте да използвате режещи или режещи инструменти. Проникващо масло.

Използвайте комплект за ремонт на конци

След това се вмъква ремонтната нишка. Прилича на спирална пружина. Тази резба се завинтва в отвора със специален инструмент. За тази цел конецът се обработва под формата на колче към центъра. След като резбата е напълно завита в отвора, щифтът на резбата трябва да бъде счупен в средата с инструмент за отчупване. Сега тази резба държи всеки винт със силата, предназначена за нея.

Съвети и трикове Не само с метални винтове винтът може да се върти празен. Това може да се случи и с винтове в дюбели. В допълнение към свързаното ръководство, в дневника на къщата ще намерите много други статии по темата за дюбелите.