Какво да направите, когато фасадата стане зелена?

Преди време открихте първото зеленикаво оцветяване на фасадата, но сега стана толкова лошо, че вече не може да бъде пренебрегнато: външната ви стена е заразена с водорасли и / или гъбички! Време е да се направи нещо по въпроса, защото не само външният вид страда от това явление, но също така мазилката и основната строителна конструкция могат да бъдат повредени.

Причината винаги е твърде много влага

Ако фасадата постепенно позеленее, това винаги се дължи на твърде много влага, която служи като основа за водорасли и гъбички. Следователно е важно не само да се борим със самата колонизация на растенията, но и да гарантираме, че външната стена отново е суха.

  • Прочетете още - Боядисване на фасадата и важни неща за сухия сезон
  • Прочетете също - премахване на водорасли по фасадата: най-добрите средства и инструменти
  • Прочетете също - Тези разходи възникват, ако сте почистили фасадата си

Ако не предприемете превантивни мерки, зелената чума ще продължава да се връща - и вие със сигурност не искате това, нали? Направете експертна проверка откъде идва влагата и защо тя остава близо до повърхността постоянно.

Хидрофобните повърхности на хладни, топлоизолирани фасади например са склонни да стават зелени, тъй като кондензът, дъждът и мъглата се утаяват върху тях и се изпаряват много бавно. В много случаи само структурни мерки или специално покритие помагат да се сложи край на това.

По този начин се отървавате от заразяването

В някои случаи помага да се монтира правилна дренажна система на первазите на прозорците, а понякога решението е надвесът на покрива отстрани на въпросната къща. Може би фасадата е твърде силно засенчена, поради което е необходимо да се намали зеленината в градината.

Както и да е възможно: Съществуващото заразяване трябва да бъде премахнато, за предпочитане без използването на вредни химически агенти. Следващата процедура често помага да се отървете от зеленото:

  • Създайте смес от вода, сода на прах и оцет
  • напръскайте фасадата с тази смес
  • Оставете го да влезе в сила, така че водораслите да се разтворят
  • работа по фасадата с четка и скрубер
  • Изплакнете всичко с чиста вода и оставете да изсъхне

Разбира се, тази мярка включва много ръчна работа, но е максимално екологична, спестява използването на биоциди и същевременно защитава повърхността на вашата фасада. Скеле или палетна количка може да са необходими, за да достигнете наистина до всички точки.

Съвети и трикове Устройството за почистване под високо налягане и устройството за пароструйка са подходящи и за почистване на външната стена, когато фасадата е позеленяла. Въпреки това, моля, боравете с устройствата внимателно, за да не се повреди строителната тъкан!