Какво да правя, когато вратата се влачи

Ако една врата започне да се влачи с течение на времето, причината може да варира от обикновено замърсяване до дефект, свързан със строителството. В търсенето на причината усилията трябва да се увеличат. След почистване могат да се направят корекции и като последна опция крилото на вратата се обработва.

Обстойна оценка и почистване

Естествено, долната междина на вратата е изложена на постоянни течения в почти всички случаи. Дори и най-малките неравности, повредени участъци или заседнали частици мръсотия могат да причинят блокиране или плъзгане на вратата. Като първа мярка трябва да се изпробват няколко цикъла на почистване:

  • Прочетете също - Стандартният размер на вратите
  • Прочетете също - Как да нарисувате крило на вратата
  • Прочетете също - Модернизирайте звукоизолацията на вратата
  • Отстранете праха и мръсотията от подовите участъци под крилото на вратата
  • "Изстържете" празнината на вратата с твърд лостов инструмент като шпатула
  • Почистете празнината на вратата с четка или четка за зъби
  • Демонтирайте уплътнението на четката, боядисайте го и го измийте

В някои случаи шлайфането може да започне след почистване на вратата. Почистващата вода и течните почистващи препарати се стичат по крилото на вратата и могат да се слепят по долния ръб на крилото на вратата. Тези остатъци трябва да бъдат отстранени, което често се улеснява чрез повторно овлажняване.

Почистете и шлайфайте повдигнатата врата

Вратата може да се повдигне, за да се улесни почистването на долната междина на вратата и да се избегне напълно откачане на вратата. При нормален шарнирен шарнир има хлабина от един до два сантиметра, при която крилото на вратата остава прикрепено. Поставянето на два опорни клина отдолу може да задържи повдигнатата врата на място.

Когато вратата е повдигната, може да се извърши визуална проверка на долния ръб на крилото на вратата. По този начин се откриват стърготини или други неравности, които действат като "уловители на мръсотия " или причиняват самото смилане.

В зависимост от материала на вратата, тези неравности могат да бъдат изгладени с пила, без да се налага да се освобождава напълно вратата. Ако са се образували големи неравности или вратата е изкривена, крилото на вратата трябва да се откачи и шлифова и съкрати чрез отстраняване на повече материал.

Настройте вратата

Обикновените врати на стаите обикновено са окачени с панти, които могат да се регулират чрез завъртане на цялата котва. На къщата, вътрешния двор и стоманените врати има регулиращи винтове, които обикновено са снабдени с резби с шестостенни гнезда. Пантите или пантите на вратите могат да се регулират с шестостенен ключ в съответствие с инструкциите на производителя.

Съвети и трикове Проверете връзката между времето и времето, когато вратата се смила. Влажният въздух кара дървото да набъбне, материалите се разширяват, когато е топло и се свиват, когато е студено.