Дрънкалки в пералня - опасно ли е това??

Когато пералнята издава шумове, повечето хора се стряскат. Тази статия ще ви разкаже откъде могат да дойдат тракащите шумове, какво ги причинява в повечето случаи и как да ги премахнете или да ги избегнете веднага.

Причини за тракане

В по-голямата част от случаите, малък тропащ звук се причинява от бутони или ципове на прането, удрящи се в стената на барабана. Тези тракащи шумове са напълно нормални и безвредни. Те също не могат да бъдат избегнати.

  • Прочетете също - В пералнята барабанът се трие в гумата
  • Прочетете също - пералнята вдига шум - какво може да бъде?
  • Прочетете още - Транспортиране на пералнята без транспортна брава?

Ако обаче чужди тела попаднат между барабана и ваната или в помпата, те могат да се хванат там и да причинят сериозни щети в резултат. Много често това са закачалки за сутиени, които се освобождават от чашата и минават през отворите в барабана между стената на барабана и ваната.

Те трябва да бъдат премахнати незабавно. Тъй като това се случва много често, препоръчително е винаги да перете сутиени в торба за пране, което пречи на закачалките в пералнята да работят самостоятелно.

Същото важи, разбира се, и за други чужди предмети, като монети или малки части, забравени в прането. В зависимост от техния размер, форма и местоположение те издават различни звуци.

Проверете за наличие на чужди тела

Във всеки случай машината трябва да се изключи, ако има тракащи шумове, които не могат да дойдат от ципове или бутони. След това проверете филтъра за пух.

Ако завъртите барабана на ръка с изключена машина и можете да чуете тракащ шум, почти сигурно има чуждо тяло между барабана и ваната.

След това все още можете да проверите помпата. Повечето перални машини ви позволяват просто да отворите помпата, за да можете да потърсите вътре чужди предмети.

Ако чужд предмет няма никъде и барабанът издава различни звуци, когато машината е изключена и когато се върти на ръка, има съмнение за повреда на лагера.

Такива повреди често могат да възникнат дори след няколко години, особено ако пералната машина често е небалансирана. В тези случаи е необходим незабавен ремонт и машината не трябва да се използва повече.

Експертите обикновено разпознават повредата на лагера незабавно по типичния шум, който създава.

Съвети и трикове Не винаги трябва да се обаждате на скъпо и отдалечено обслужване на клиенти. Понякога търговците на дребно в района, които предлагат бяла техника, са значително по-евтини.