Пречистване на вода чрез Омоза - начин на действие, предимства и недостатъци

Системите за осмоза стават все по-популярни в домакинствата за пречистване на питейна вода. Как работят тези системи и какви предимства и недостатъци могат да имат, е ясно показано тук.

Как работят осмозните системи

Принципът на действие на такива системи е обратната осмоза. При естествените осмотични процеси концентрациите от двете страни на мембраната са балансирани.

  • Прочетете също - обратна осмоза - какви недостатъци произтичат от технологията?
  • Прочетете също - Медицински проблеми относно системите за обратна осмоза
  • Прочетете също - обратна осмоза

При обръщане на осмозата, от друга страна, се използва по-високо налягане от осмотичното налягане. Това означава, че почти всички вещества, разтворени във водата, могат да бъдат отстранени.

Компонентите на твърдост като калций и магнезий също се отстраняват от водата. Това прави водата напълно мека. В същото време всички останали разтворени йони и соли се изтласкват от водата.

Това прави водата почти толкова чиста, колкото дестилираната вода. Той има рН 5, което го прави лека киселина.

Видове системи за осмоза

Има системи за осмоза както като малки системи под гише, така и за домашни връзки. Малките системи под гише са относително евтини. Те могат да бъдат закупени в магазини от около 200 евро, а някои устройства струват три пъти повече. Повечето устройства работят на пет етапа.

Системите за свързване на къщата обикновено също са проектирани на пет етапа. При тях цената е съответно по-висока и зависи от размера на системата или възможното количество вода на ден. Много системи са в ценова категория около и над 1.000 евро.

Предимства и недостатъци на осмозните системи

Системите за осмоза произвеждат почти напълно чиста вода. Съществуващите замърсявания и замърсявания се отстраняват надеждно от водата. Има противоречия относно пиенето на такава вода, но вредите не могат да бъдат изключени в дългосрочен план.

Консумацията на електричество и питейна вода е огромна. Много евтини системи използват до 10 литра питейна вода за един литър пречистена вода. Висококачествените системи са около 3 литра на литър пречистена вода. Така че има и поне три пъти разходите за вода.

Тъй като осмотичното налягане на чешмяната вода (около 2 бара) трябва да бъде преодоляно, е необходима мощност на помпата между 3 и 10 бара. Това води до висока консумация на енергия на системата.

Съвети и трикове Тестът за питейна вода може да докаже кои замърсители всъщност се съдържат във вашата чешмяна вода. Тогава можете по-добре да прецените необходимостта от пречистване на водата.