Воден филтър и микроби - какво трябва да имате предвид

Водните филтри се използват в много области за подобряване на качеството и пречистването на питейната вода. Дали и кога водните филтри също могат да филтрират микроби и на какво трябва да обърнете внимание, за да избегнете замърсяване на водните филтри, е обяснено тук.

Микроби във филтри за вода

Водата може да съдържа не само бактерии, но и други патогени. Това са:

  • Прочетете също - Полезни ли са изобщо водните филтри??
  • Прочетете също - Задължителен ли е водният филтър в къщата?
  • Прочетете също - почистване на водния филтър - как работи?
  • Вируси
  • Приони
  • Протозои и микропаразити
  • Гъби

От определен размер на филтъра, водните филтри също могат да филтрират някои от тези патогени. Бактериите и протозоите обикновено могат да бъдат надеждно филтрирани от размери на порите на филтъра от 2 µm.

Това обаче не се отнася за вируси, нито за приони. Те са твърде малки, за да бъдат задържани от механични филтри. Те могат да станат безвредни само чрез дезинфекция (кипене или UV дезинфекция).

Приони

Прионите са инфекциозни протеини, които могат да причинят различни заболявания като болестта на Кройцфелд-Якоб или СЕГ при хората. Понастоящем се подозират и няколко други болести, причинени от променени приони от животинското царство.

Приони могат да бъдат намерени и в отпадъчните води. Понастоящем не е възможно да ги деактивирате или филтрирате, защото те не са форми на живот, а просто протеини.

Замърсяване на водните филтри

Замърсяването представлява много висок риск при водните филтри. Особено при филтрите с активен въглен, но също и при други филтри, бактериалните култури могат да се натрупват и размножават във водния филтър.

Ако филтърът е много пълен, можете да "пробиете" течащата вода под налягане и да предизвикате остро замърсяване.

Поради това е важно филтърът да се подменя редовно и навреме, ако е възможно преди филтърът да се напълни. Ако това се пренебрегне или пренебрегне, водните филтри могат да се превърнат в много голям риск. Границата на заразяване е около 10.000 CFU / 100 ml могат да бъдат надвишени много бързо с необезпокояван бактериален растеж във филтъра.

Системите за обратна осмоза предлагат единствената истинска защита срещу разграждането на бактериалните култури. Те обаче използват много енергия и вода за изплакване (около 3 литра вода за 1 литър пречистена вода). Освен това те произвеждат вода, която не е непременно подходяща за пиене.

Съвети и трикове Опасността филтърът да се счупи под налягане съществува не само при бактерии, но и при други замърсители, ако се натрупат във филтъра. Това определено трябва да се спазва.