Повреда от вода от съдомиялни машини - важна информация

Съдомиялните машини често водят до повреда от вода, ако са инсталирани неправилно или нямат основа. Проблемите с входящите и изходните маркучи могат да възникнат по-рядко, което също води до повреда от вода. Можете сами да се справите с незначителни щети, докато в случай на големи проблеми трябва да се свържете със застрахователната компания.

Незабавно действие

1. Отстранете водата

Отстранете излишната вода или с мокра и суха прахосмукачка, или с достатъчно кърпи.

2. Подсушете пода

Изсушете старателно пода с кърпи и след това топлинен пистолет или радиатор.

3. Проверете и поправете съдомиялната машина

Сменете счупените маркучи, уплътнения и други износващи се части. Ако нямате късмет, може дори да се нуждаете от нова миялна машина.

Необходима застраховка

В зависимост от това колко големи са щетите от водата от съдомиялната машина, са необходими и други видове застраховки. В повечето случаи, ако повредата е повърхностна, всичко, което трябва да направите, е да смените подовата настилка на подходящото място. Ако, от друга страна, водата стигне под земята или дори до съседа или етажа отдолу, влизат в сила следните две застраховки:

  • строителна застраховка
  • Застраховка "Гражданска отговорност"

Застраховката на сградата финансира щети от вода по зидарията, фалшивите тавани и подове. Застраховката на сградата е особено важна, ако съдомиялната работи незабелязано или внезапно изтече с много вода в продължение на няколко седмици. Необходимо е само за собственика на обект. Застраховката "Гражданска отговорност" покрива щети, причинени в жилищните помещения на други жители. В повечето случаи не е необходима домашна застраховка, тъй като съдомиялната машина рядко залива цялата стая.

Поправяне на щети

След като сте предприели основните спешни мерки и сте се свързали със съответните застрахователни компании, е време да започнете да планирате възстановяването си. Особено важно е предварително да документирате щетите, така че вие ​​и застрахователната компания да имате точен преглед на необходимите разходи и ремонти.

Можете сами да поемете повреди като подут ламинат, ако влагата не се е разпространила през пода. По принцип всякакви повреди от вода, които се появят повърхностно, могат да бъдат отстранени без специалисти. Ако вместо това подземната повърхност е била потопена за дълъг период от време, без да сте забелязали, се изисква професионална помощ. Преди всичко изсъхването на отделните компоненти е много важно.