Каква алтернатива на силикона има под душа?

В повечето случаи за уплътняване на душа се използва силикон. Има ли алтернатива и кога тази алтернатива е по-подходяща от класическия силиконов уплътнител за санитарната зона?

Използвайте силикон и други уплътнители в банята

Силиконът много често се използва в банята, например за запечатване на санитарни помещения като мивка, душ или тоалетна. В някои случаи обаче могат да се използват други уплътнители.

  • Прочетете също - Запечатване на душ: Използвайте силикон или акрил?
  • Прочетете също - Подновете силикона под душа
  • Прочетете също - Премахване на плесен от силикон в душа

Акрил вместо силикон и разликите

Силиконът се използва като уплътнител в повечето душове или бани. Има основателна причина за това, в края на краищата уплътнителят предлага достатъчна гъвкавост по време на употреба, а също и след изсъхване. Точно тук има разлика спрямо акрила, алтернативен уплътнител, който обаче след втвърдяване е значително по-малко еластичен от класическия силиконов уплътнител. За това обаче акрилът може да бъде боядисан, свойство, което е особено изгодно при поправяне на пукнатини или други повреди на повърхности. Трябва също да отбележите, че акрилът не е толкова водоустойчив като силикона, има значително по-ниска еластичност и освен това се замърсява много бързо. Следователно уплътнителят не е истинска алтернатива за използване в банята и душа.

Когато искате да използвате по-малко силикон

Има обаче няколко алтернативи, ако искате да уплътните значително по-малко със силикон като уплътнител. Ето някои от тях:

  • инсталирането на санитарни предмети без фуги
  • използването на съединителни профили вместо силиконов уплътнител

Особено популярно е използването на съединителни профили, например при интерфейси между плочките на пода и санитарните помещения като вана или душ. Профилите могат също така да поемат леки движения и да предлагат много добро уплътнение под товар. Трябва обаче да се съобразите със значително по-високи разходи, отколкото с конвенционален силиконов уплътнител. Трябва да отбележите и много по-сложната обработка, която е необходима при използването на тези съединителни профили.

Безшевната конструкция в банята

Разбира се, можете да изградите и баня без фуги, например със специална техника на монтаж, която не създава фуги, които би трябвало да бъдат запълнени с други уплътнители. Това обаче изисква много внимателно и прецизно изграждане на цялата баня.