Кой цвят да използвам: латекс или емулсионна боя?

Емулсионните бои са сред най-често използваните бои за стени, те са относително евтини и могат да издържат на ежедневни напрежения. Латексните бои се използват по-рядко в частния сектор, но предлагат и интересни предимства. Когато става въпрос за боядисване на определени зони от собствения ви апартамент или офис, възниква въпросът дали това трябва да е емулсионна боя или латексова боя.

Латекс или емулсионна боя: каква е разликата??

На първо място: Строго погледнато, съвременните латексни бои принадлежат към дисперсионните бои. Обикновено те вече не съдържат естествен каучук, а по-скоро фино разпределени пластмасови частици. Повечето от свойствата на по-ранните бои от естествен каучук обаче са запазени.

  • Прочетете също - емулсионна боя и латекс: каква е разликата?
  • Прочетете също - Боядисвайте емулсионна боя върху латекс - възможно ли е?
  • Прочетете също - Оголване или боядисване върху стара латексова боя?

Латексните бои имат висок дял на свързващо вещество, което създава особено "плътно" покритие. Предлагат се в различна степен на гланц, но винаги блестят повече от обикновените емулсионни бои.

Плътната повърхност означава, че мръсотията не се прилепва особено добре и се отстранява лесно. Освен това влагата се търкаля от латексовото покритие и не прониква в стената зад него. Обикновената емулсионна боя не може да направи това.

Къде е най-доброто място за използване на латексова боя??

Със сигурност не всеки обича светлината до много лъскавите стени, те винаги имат стерилен вид. Латексните бои вместо емулсионните бои се използват най-добре, когато техните предимства са особено очевидни:

  • в публично достъпни стълбища
  • като заместител на огледало с плочки в кухнята
  • в лекарски кабинети и други хигиенно чувствителни зони
  • в зоната на баните
  • в добре използвани чакални

Латексовите повърхности не само могат да се избърсват с влажна кърпа, но и са по-устойчиви на абразия, отколкото областите, боядисани с емулсионна боя. Това улеснява почистването и удължава времето до необходимото пребоядисване.

Опасност! Опасност от мухъл по неизолирани външни стени

Когато става въпрос за избор на подходяща боя, латекс или емулсионна боя, дифузивността на повърхността често играе важна роля. На неизолирани външни стени латексната боя може да насърчи образуването на мухъл, тъй като пречи на обмена на влага.

Съвети и трикове Латексните бои обикновено се причисляват към класове 1 и 2 на мокро изтриване. Ако искате повърхности, за които е особено лесно да се грижите, тогава е най-добре да изберете ниво 1 за влажно почистване без препятствия.