Кои прозорци са подходящи за старата сграда??

Когато ремонтират или обновяват стари сгради, собствениците на стари сгради редовно се сблъскват с въпроса кои нови прозорци да изберат за старата си сграда, така че, от една страна, да пасват на къщата, но от друга страна, енергийният баланс е по-добре.

Различни нужди

За старата сграда няма подходящ прозорец. В зависимост от местоположението и конструктивните изисквания трябва да се вземат предвид различни фактори:

  • Прочетете също - разходи за инсталиране на прозорци в стари сгради
  • Прочетете още - Новите прозорци причиняват мухъл в старите сгради?
  • Прочетете също - тройното остъкляване причинява мухъл в старите сгради?
  • енергийната ефективност
  • звукоизолацията
  • защитата на паметника

Енергийна ефективност

Енергийната ефективност е на първо място при прозорците. Цените на отоплителните материали непрекъснато се покачват, така че не е лошо да пестите енергия, като имате добре изолирана къща. Твърди се, че до 25% топлина се губи през лоши прозорци. Най-добрите прозорци имат тройно остъкляване. Понякога има предупреждение срещу инсталиране на прозорци, които са твърде добри в стара сграда, особено ако тя не е изолирана. Но те все още са опция - ако проветрявате адекватно.

Звукоизолация

Ако къщата е на оживена улица, железопътна линия или близо до летището, шумоизолираните прозорци са полезни. Дори прозорците с двойно или тройно стъкло са по-добри от обикновените прозорци, но е възможно и специално звукоизолирано стъкло. Звукоизолираните прозорци се предлагат в шест класа и са малко по-скъпи от конвенционалните прозорци, тъй като рамката също е много добре изолирана срещу звук. Звукоизолираните прозорци не само намаляват външния шум, но и консумацията на енергия.

Защита на паметника

Някои стари сгради са под закрила на паметника. Тогава поне нищо не може да се промени на фасадата. Всеки, който живее в такава къща, има определен проблем с обновяването на прозорците. Често на прозорците има решетки или декорации, които трябва да бъдат запазени. В същото време рамките могат да изтичат, да не говорим за лошото остъкляване.

Един от начините за подмяна на прозорците на изброената сграда е точното й копиране. Необходимо е обаче одобрението на отговорния орган за защита на паметниците. Освен това истинските копия на прозорците са относително скъпи.

Втори вариант за това как можете да получите по-добри прозорци е с двойни прозорци. По-рано те се оценяваха, защото все още нямаше многократно остъкляване. Днес те са добро допълнително решение за стара сграда. Просто монтирате втора рамка на прозорец с множество остъклени крила зад външния прозорец. Тогава оригиналният прозорец е оптически запазен отвън.