Кои торбички са подходящи за органични отпадъци?

Изхвърлянето на органични отпадъци може да се осъществи много по-ефективно, ако използвате подходящи торби. За чантите се използват предимно 2 различни материала и един от тях е много по-добър от другия. Това прави избора много по-лесен, ако не сте сигурни.

Хартиени торби

Ако искате да изхвърлите органичните си отпадъци без остатъци и възможно най-ефективно, трябва да използвате само хартиени торби. Хартията влиза в зелената кошче без проблеми и се разлага безпроблемно за кратко време. Поради тази причина материалът е идеално подходящ за изхвърляне на органични отпадъци. Най-голямото предимство на хартиените торби е използването на различни видове хартия, които могат да се използват за торбичките. Тук трябва да се спомене следното:

  • Хартиени торбички от търговията
  • Силна хартия
  • Вестникарска хартия

Вестникарската хартия и по-специално хартията се утвърдиха като класика за органични отпадъци, тъй като лесно можете да ги сгънете сами в торби.

Има и различни видове хартия, които определено не трябва да използвате за органични отпадъци. Причината за това са другите компоненти, които са били използвани за производството, например покрития от пластмаса. Преди да използвате хартия като възможен материал за торбички, не забравяйте да проверите нейните компоненти. Следните са неподходящи:

  • Каталози
  • Илюстрирано
  • Списания
  • Брошури
  • хартиени торби с покритие
  • Телевизионни вестници

Биопластмасови торбички

Чантите за органични отпадъци, направени от така наречените биопластици, са изключително популярни. Това са биоразградими пластмаси от растителни източници като царевично нишесте, които на пръв поглед не представляват реален проблем за изхвърляне в кофата за органични отпадъци. Но външният вид е измамен, защото все още е пластмаса.

Точно в това е проблемът с торбите от биопластмаса. Те не се разлагат напълно, само много бавно и поради тази причина не се обработват отделно от много общини, а се изгарят със съдържанието като остатъчни отпадъци. Това означава, че дори да разделяте боклука по примерен начин, трябва да очаквате, че органичните отпадъци ще бъдат изгорени. Торбите отнемат двойно повече време, за да се разлагат почти без остатъци. Поради тази причина е за предпочитане да използвате хартиени торбички. Можете дори да ги сгънете сами.