Кой пожарогасител в частни домакинства?

В повечето частни домакинства пожарогасителят не е задължителен. Пожарогасителят се изисква само за определени видове отопление. Но ако искате да защитите семейството си, определено трябва да инсталирате пожарогасител на стратегически изгодно място. В допълнение, специалният пожарогасител с мазнини е много полезен за кухнята.

Къде да поставим пожарогасителя?

Повечето пожарогасители (45,99 евро за Amazon *) се задушават в мазето и събират прах. От една страна, те са абсолютно безполезни при извънредна ситуация, а от друга страна, поддръжката често се забравя. Ако в частното домакинство вече има пожарогасител, той трябва да се обслужва и проверява на всеки две години.

  • Прочетете също - Правилно затваряне на пожарогасители
  • Прочетете също - Кой проверява пожарогасителя?
  • Прочетете също - Класове пожар за пожарогасители

Пожарогасителят трябва да бъде инсталиран по такъв начин, че да може бързо да бъде достигнат от всички жилищни зони при аварийни ситуации. Следователно коридорът обикновено е идеално място. Тук пожарогасителят трябва да бъде лесно достъпен, дори ако никой не иска да го види директно по визуални причини.

Ако пожарогасителят трябва да бъде скрит в ъгъл, важна е люлееща се клапа, която може да се отвори без затруднения. Пожарогасителят никога не трябва да се поставя в заключен шкаф.

Кой пожарогасител?

От двата типа пожарогасител, постоянният пожарогасител е по-подходящ за частни домакинства, отколкото акумулаторния пожарогасител. Това е по-тежко, тъй като пропелентът се съхранява отделно в метален контейнер. Това прави пожарогасителя малко по-труден за използване, тъй като след задействането му е необходим момент преди пожарогасителят да е наистина готов за употреба.

Постоянен пожарогасител по-опростеният вариант за неспециалист

С постоянен пожарогасител пожарогасителният агент и съответният пропелентен газ се смесват заедно. В резултат на това пожарогасителният агент е постоянно под налягане, както подсказва името на пожарогасителя. Това означава, че този пожарогасител е готов за използване по-бързо и е много по-лесен за използване, особено за миряни.

Поддръжка и употреба

Поддръжката на пожарогасителя не трябва да се забравя. Това обикновено се дължи след две години. Трябва обаче да се извърши и ако пожарогасителят е бил задействан. Дори и да е бил използван само за няколко секунди, трябва да бъде проверен и допълнен.

Съвети и трикове В кухнята трябва да се инсталира пожарогасител с мазнини. Обаче е още по-лесно с противопожарно одеяло. Това не изисква никаква поддръжка и заема малко място. Той може да бъде полезен и при всички малки възникващи пожари, без да се налага да се притеснявате за класа пожар.