Кой бензин за верижния трион?

Отново и отново има несигурност коя бензинова смес трябва да влезе в верижния трион. Можете да намерите отговор на този въпрос в тази публикация. В допълнение, с кой готов бензин обикновено виждате още по-екологично и трионът осигурява по-висока производителност.

Верижните триони имат двутактови двигатели

Съответно в верижния трион трябва да се използва така наречената двутактова смес, т.е. смес от бензин и двутактово масло. Единственото сложно нещо е съотношението на смесване.

  • Прочетете също - Почистване на верижния трион - това е най-добрият начин да го направите
  • Прочетете също - моторен трион: маслена помпа е смолирана
  • Прочетете също - Стартиране на верижния трион - Кратко ръководство

Правилно съотношение на смесване

Повечето съвременни верижни триони изискват съотношение на смес 1:50 или 1:25. Това означава, че една част от двутактовото масло се добавя към 50 части първокласен бензин.

Кое от двете съотношения на смесване ще се използва зависи от триона. Само отделни по-стари триони трябва да се зареждат с различни съотношения на смесване, но това е много рядко.

Можете да направите това много лесно:

  • Точно 100 ml двутактово масло (1:50) принадлежат на 5-литров контейнер
  • Отделните триони със смес 1:25 се нуждаят от две бутилки двутактово масло на 5-литров контейнер за верижния трион

Без олово или олово?

Като правило първокласният бензин е правилната алтернатива за верижния трион, ако се смесите. Октановото число за този тип двутактов двигател не трябва да бъде по-малко от 90 RON. Ако верижният трион има каталитичен конвертор, не използвайте оловен бензин или бензин с оловен заместител, в противен случай катализаторът ще се счупи.

Алкилатен бензин

Алкилатният бензин е специален бензин, получен чрез екологични процеси, който се състои почти изключително от изопарафини. Често се предлага и като готов двутактов бензин.

Тъй като се състои само от изопарафини и съдържа само много малки количества бензен, почти никаква сяра и никакви олефини или аромати, количеството вредни и канцерогенни вещества е много ниско. Това е полезно, тъй като верижните триони винаги ви излагат на директни изгорели газове.

Често се предлага на пазара като "зелен бензин" или "бензин за уреди", едно от по-известните търговски наименования е "ASPEN 2". За разлика от самосмесения бензин, той може да се съхранява много дълго, без да се повреди (до 2 години).

Съвети и трикове Ако моторен трион пуши, това е често защото сместа е грешна. В този случай грешната смес трябва незабавно да бъде извадена от резервоара и заменена с правилна смес. Никога също не оставяйте бензин в резервоара твърде дълго, тъй като това може да влоши качеството му до такава степен, че верижният трион да не стартира след известно време.