Назъбен нож: изостряне на вдлъбнатината във вдлъбнатината

В конвенционалния избор на кухненски ножове обикновено има някои модели с назъбен ръб. Типични примери са ножове за трион и хляб, но има и малки работни ножове с неправилни режещи ръбове. С този профил на острието отделните вдлъбнатини трябва да бъдат заземени.

Надморска височина между котловините

Назъбен нож се състои от последователни корита, между всеки от които има повдигнато острие. Ако тази кота е плоска и заоблена, това е нож за хляб. Колкото по-заострени са най-високите точки, толкова по-изразен е характерът на ножа.

  • Прочетете също - Заточване на WMF ножове с WMF помощни средства за заточване
  • Прочетете още - Наточете дамаските ножове само с воден камък
  • Прочетете също - Заточвайте ножовете редовно и между тях

Изявените ножове за триони, които също прорязват костите на месото, често се заточват на двоен ред. Двете страни на режещия ръб са отместени, като по този начин се удвоява броят на зъбите на триона. Те изискват почти точно два пъти усилието за шлайфане.

Отстраняването на шлайфане изисква ограничена способност за заточване

Когато кухненските ножове трябва да бъдат заточени, назъбените ръбове почти винаги са един от участващите обекти. Първо обаче трябва да се провери до каква степен заточването е наистина необходимо. За разлика от заточването на прави остриета, броят на възможните стъпки за заточване е ограничен с ножове с форма на вълна.

Съответното отстраняване на материала води до промени във връзката между депресия и възвишение. В случай на много стари ножове, които вече са били заточени често, това може да доведе до промяна в ъгъла на заточване. В екстремни случаи необходимите ъглови размери вече не могат да бъдат изпълнени. В този случай целият назъбен ръб трябва да бъде създаден отново.

Мъниста с форма на колбас или пръти за смилане

Формата на отделните корита е заоблена и вдлъбната. Ширината на всяка вдлъбнатина определя диаметъра на шлифовъчния инструмент, който идва до "страните ", където се създава остротата. Остриета от този тип могат да се смилат само с дискообразни брускове, които имат специално изработена повърхностна структура.

Дисковете имат шлифовъчни топчета с форма на колбас. Те трябва да съответстват на кухото разстояние на острието на ножа. Чрез използването на тези инструменти разходите за смилане остават умерени.

Алтернативата е заточване без брус. Кухините трябва да се шлифоват поотделно с керамичен заточващ прът или диамантена пила. Само опитни експерти могат да постигнат еднаквост в тази работа.

Съвети и трикове Можете сами да шлайфате едностранно назъбени ръбове, ако отделите време. Двустранните шлайфания трябва да бъдат заточени, защото трудно можете да постигнете необходимата еднородност.