Ако печката на дърва смърди прекалено много, когато се изстрелва

Ако при горенето на печка на дърва се развива силна миризма, това може да има различни причини. Тук ще намерите съвети и съвети за избягване на твърде силна миризма при изгаряне на дърва.

Възможни причини за прекомерно развитие на миризма

Има различни причини, поради които може да се развие прекомерна миризма. Ето някои от тях:

  • Прочетете също - печка на дърва без камина или. Използвайте комин
  • Прочетете също - Как да почистите печка на дърва и за какво да внимавате
  • Прочетете също - Оптимално качество на дървото за печката на дърва
  • по време на първото въвеждане в експлоатация на пещта
  • при използване за първи път след дълъг период на неизползване
  • чрез изгаряне на неподходящи горива

Ако печката мирише, когато е рестартирана или пусната за първи път

Когато пещта се пусне за първи път, често има отделяне на летливи съставки от покритието на пещта, уплътнителите и други компоненти. Тази воня обаче изчезва след няколко часа. Трябва обаче да се уверите, че през това време не сте излишно в стаята. Осигурете добра вентилация, докато фурната се загрява до максималната си температура. Важно е да се достигне необходимата температура, в противен случай по-късно може да се развие повишена миризма за кратко време. Най-добре е да се изгарят подходящи горива при повишена температура, за да могат всички миризми да излязат.

Неприятни миризми могат да се появят дори след дълги периоди на неизползване

Когато използвате устройството за първи път през есента или зимата, от праховите частици могат да възникнат и неприятни миризми. Вероятно сте запознати с явлението, когато например дълго време не използвате радиатор в помещение и след период на бездействие се появява типична прашна миризма. Развитието на миризмата обикновено отшумява много бързо.

Използвайте само подходящи горива за вашата печка на дърва

Много е важно да използвате само подходящи горива. За изгаряне използвайте само сухо и необработено дърво. Също така трябва да обърнете внимание на избора на най-добрия вид дърва и правилно да запалите печката. Не забравяйте да се обърнете към инструкциите за експлоатация на вашата печка и да спазите информацията за правилното използване на горивата. Остатъчната влага трябва да бъде под 20 процента. Освен това трупите не трябва да са толкова големи, че да се възпламенят бързо. Огънят трябва да се пали отгоре надолу. Също така регулирайте оптимално подаването на въздух към фурната.