Когато газовият котел изскочи с топла вода

Ако вашият газов котел потвърждава всяко снабдяване с топла вода със силен гръм, това не е задължително причина за по-голяма загриженост. В някои случаи обаче го прави. Можете да прочетете по-долу каква може да е причината, кога можете сами да предприемете коригиращи действия и кога трябва да се консултирате със специалист.

Защо газовият котел изскача, когато се изтегля топла вода?

В началото това не звучи добре: веднага щом включите топлата вода, газовият котел издава гръм и трясък. Има ли нещо грешно? Трябва ли да очаквате апокалипсис всеки момент?

Не, за щастие не последното, поне. Често това е относително светски проблем, който можете да решите сами. Понякога може да има по-критичен дефект, който инсталаторът може да отстрани.

По принцип, взрив не е дистанционно в капака на горещата вода от газовия котел: тъй като пренася отоплението на водата чрез газ, тя трябва да се запалва по искане. За тази цел, пиезьор, в който пролетен бутал удари пиезокристал и по този начин генерира електрическо поле, което от своя страна води до искра. Все повече или по-малко шумни клик са нормални.

В най-истинския смисъл на думата, трябва, ако идва многократно на необичайно силен трясък. Тогава нещо не е в ред. Възможните причини могат да бъдат следните:

  • Твърде ниско работно налягане
  • Piezozünder дефектен
  • Налягане в тръбопроводите

Твърде ниско работно налягане

Най-простата причина е просто твърде ниско работно налягане, така че твърде малко вода в системата. След отпечатване на спецификацията на дисплея на устройството, вижте дали налягането е под целевата стойност. Ако случаят е такъв, трябва само да напълните термалната баня с вода, докато се достигне целевата стойност. След това проверете дали силното пукане е отшумяло.

Пиезо запалвач дефектен

По-специално, ако чуете няколко удара при изтегляне на гореща вода, това означава, че пиезо запалвателят се опитва да се запали няколко пъти напразно. Дори ако горещата вода трудно излиза от крана или душа, това потвърждава подозрението. В такъв случай вземете специалист, който да го провери и замени.

Скок на налягането в тръбопроводите

Ако пукането прилича на тъпо почукване, то може изобщо да не идва от термалните бани, а от тръбите за питейна вода, които са се разхлабили и са се ударили в стените, когато налягането на водата се повиши. Намаляването на налягането може да помогне за предотвратяване на повреда на тръбите и строителната тъкан. Инсталирането на амортисьор с воден чук също е препоръчително за свеждане до минимум на шума.