Ако ламинатът е или стане тъп, тествайте различни методи за поддръжка

За съжаление, дори и с ламинат, който е блестял дълго време, той може да стане скучен на места или върху голяма площ. Причините могат да бъдат в грижите, но и в качеството на най-горния слой. За да възстановите първоначалния блясък, помощните средства с ниски дози и честите повторения са най-добрият начин.

Не сравнявайте с дърво, а със стъкло

Поради понякога измамно реалната имитация на дървесна повърхност, когато става въпрос за правилна поддръжка, методи, които принадлежат на дъски и паркет от истинско дърво, често идват на ум. За да се подготви ламинат, а също и за почистване на гланцов ламинат, сравнението с стъкло е по-подходящо.

 • Прочетете също - Избършете ламината без ивици
 • Прочетете още - Запълване на кухини под ламинат
 • Прочетете също - ламинатът не може да се шлайфа

По принцип типичните видове грижи за дървото, като полиране, омазняване и кола маска не могат да се използват върху горния слой на меламиновата смола. Винаги има един вид филм, който поддържа тъп вид. Добрите резултати от почистването идват от задълбочеността, с която се отстраняват микроскопичните частици мръсотия.

Неправилен или неправилно дозиран продукт за грижа

Високата чувствителност на ламиниран паркет към влага позволява заключението да се избърсва възможно най-рядко. По-добре е обаче да избърсвате възможно най-често на сухо по-често. Тъпите петна изчезват в по-голямата си част, ако се извършват три до пет интензивни и влажни цикъла на изтриване.

За да се избегнат ивици, помощните средства се добавят само капка по капка към водата за почистване. Следните агенти са много ефективни:

 • Оцет (есенция)
 • Специални средства на производителя
 • Течност за почистване
 • Бебешки шампоан
 • Неутрален сапун
 • Почистващ препарат за стъкло и кристали

Механични повреди като драскотини

Тъпите петна по ламинирания под също могат да бъдат причинени от фини драскотини на горния слой, например от офис стол. В този случай ще помогнат следните минимално дозирани добавки за полиране:

 • зехтин
 • Бебешко олио

Полираща паста (22,49 евро на Amazon *) n като лакове за автомобили и мебели не трябва да се използва, тъй като те често атакуват горния слой и задействат и влошават обратния ефект.

Замърсяване с химическо действие

Кучешката урина, котешката урина и киселинните напитки като кола, лимонада и вино могат да притъпят горния слой. Интензивните лакове с три до осем преминавания могат да помогнат.

Съвети и трикове Обърнете голямо внимание на цялостното предварително почистване с метла или прахосмукачка за отстраняване на пясък и прахови частици. Ако влачите тези частици заедно със себе си, когато интензивно избърсвате и полирате, вие шлифовате горния слой и добавяте към притъпяването.