Времето не си сътрудничи: Мога ли да боядисам фасадата под дъжда??

Времето не винаги си сътрудничи: Понякога вали ден след ден, въпреки че все още има работа, която трябва да се свърши навън, например боядисване на фасадата. След това в някакъв момент търпението избухва и собственикът на къщата взима четка и валяк по време на кратка почивка под дъжда, за да осъществи проекта си. Ще разберем дали това е добра идея по-долу.

Фасадната боя е водоразтворима

Фасадните бои по принцип винаги са водоразтворими, освен ако не използвате силикатна боя. Но дори и това може да бъде механично отделено от стената, когато е прясно от мощна струя вода, да не говорим за проблемите със сушенето, които влагата може да причини.

  • Прочетете още - Боядисване на фасадата и важни неща за сухия сезон
  • Прочетете също - боядисване на фасадата - кой цвят е възможен?
  • Прочетете също - боядисване на фасадата веднъж или два пъти?

На този етап вече можете да видите: дъждът и фасадната боя никога не се съчетават добре! Външната стена не трябва да влиза в контакт с вода по време на боядисване и поне 4 до 10 часа след това.

В най-лошия случай дъждът отмива част от боята или дори цялата боя - или при сушене се образуват фини пукнатини, ивици и мехурчета, които просто не изглеждат добре.

Внимавайте и за мъгла и роса!

Мъглата и росата също могат да повредят свежата боя, така че трябва да избягвате тези метеорологични явления колкото е възможно повече. В дъждовни или мъгливи времена е най-добре да обърнете голямо внимание на прогнозата за времето, да използвате бързосъхнеща боя и да използвате целенасочено дъждовите междини.

Във всеки случай планирайте не само работното време, но и времето за сушене. Веднага след като следващите капки паднат от небето, вашето покритие трябва да бъде "завършено".

Като алтернатива е възможно да се скеле фасадата и да се окачи напълно с фолио: Тогава обаче наистина всичко трябва да е стегнато, не че поток или цяла река се втурва някъде по външната стена!

Топлина и студ също трябва да се избягват

Топлината и студът нарушават фасадното покритие точно като влагата. При температури под 5 градуса по Целзий съществува реална опасност за прясната боя, вероятно ще покаже първите повреди още във фазата на сушене.

Ако слънцето просто удари външната стена, боята изсъхва твърде бързо и се напуква или дори се лющи. Така че е по-добре да рисувате в сенчестите часове и само когато не се очаква прекомерен спад на температурата.

Съвети и трикове Използвайте ранните сутрешни часове, за да рисувате фасадата си. Тогава гарантирано няма да е прекалено горещо и можете да използвате топлината на деня по време на фазата на сушене. Но не е задължително да е мъгливо!