Важна информация за задължителните детектори за дим в Шлезвиг-Холщайн

В началото на 2005 г. изискването за детектор на дим е въведено в Шлезвиг-Холщайн и се прилага за всички апартаменти в щата. Законът е създаден да спасява животи, но носи със себе си и някои задължения, особено за собствениците и наемателите.

За кои апартаменти се прилага изискването за детектор на дим в Шлезвиг-Холщайн??

От приемането на закона 1. Януари 2005 г. изискването за детектор на дим се прилага във всички нови сгради и преустройства. Шест години по-късно, за 31-ви. 12-ти. През 2010 г. всички съществуващи сгради също трябваше да бъдат модернизирани с димни аларми.

  • Прочетете също - Детектор за дим задължителен в Долна Саксония: цялата важна информация
  • Прочетете също - Аларми за дим: Важни факти за поддръжката на наемателите
  • Прочетете също - Детектор за дим: важни съвети за инсталиране

Съответният закон може да бъде намерен в Правилника за строителството на Шлезвиг-Холщайн (BauO S-H), съгласно раздел 49 (4). Заинтересованите страни също ще намерят допълнителни подробности относно задължителните детектори за дим, които бихме искали да обясним по-долу.

Кои стаи се нуждаят от детектор за дим?

Правилата за строителство на Шлезвиг-Холщайн предвиждат, че във всяка детска стая, всяка спалня и във всички коридори, които служат като евакуационен път в случай на пожар, трябва да се монтира поне един детектор за дим. Това се отнася както за апартаменти под наем, така и за стаи, използвани от собственика.

Кой трябва да инсталира и поддържа димната аларма?

В Шлезвиг-Холщайн съответните собственици на апартаменти са отговорни за закупуването и инсталирането на законово изискуемите димни аларми и гарантирането, че те работят. Собственик на дом е лицето, което има пряк достъп до въпросния имот, а именно действителния потребител.

В случай на имоти под наем, наемателите носят отговорност, в случай на заети от собственици кооперации, собствениците, пребиваващи там. Въпреки това наемодателите могат сами да вземат решение да инсталират димните аларми в наетите си апартаменти и също така да се грижат за поддръжката.

Ако наемодателят наеме специалист за годишната поддръжка, той има право да добави направените разходи към сметката за комунални услуги. Всеки неспециалист обаче може да поеме и работата по поддръжката: Ако наемателят или наемодателят подаде ръка, разходите се избягват.

Съвети и трикове Ако цените повишената сигурност, инсталирайте аларми за дим в хола, в мазето и във всеки офис, дори това да не е задължително. В банята водните пари често предизвикват фалшива аларма, където детекторът на дим няма много смисъл.