Как да направя балкона си водоустойчив??

Ако водата проникне във всички пукнатини на балкона по време на дъждовно време, това в крайна сметка води до пукнатини, лющене и изцветяване. По-специално замръзването създава проблеми за влажен балкон, защото тук се разгръща експлозивната сила на затворения лед. За да може един балкон да издържи дълго време, той трябва да е водоустойчив. Но с кои материали и методи може да се постигне това??

Основните хидроизолационни методи за балкона

В хода на санирането на балкона често се извършва цялостно уплътнение, което налага премахването на старата настилка. Как да направим балкона водонепропусклив от основата:

  • Прочетете също - Шлифоване на балкона
  • Прочетете също - Ремонт на балкон: информативен преглед
  • Прочетете също - Ефективно хидроизолация на плочките на балкона
  • чрез нанасяне и заваряване на битумен лист (13,99 евро на Amazon *)
  • чрез залепване или затягане на специални фолиа
  • чрез разпространение на течна пластмаса, често на няколко слоя
  • чрез нанасяне на минерална уплътняваща суспензия

Тези мерки се извършват както на стари, така и на нови балконски плочи. Запечатващите ленти и популярният силикон предлагат допълнителни опции за запечатване на зони на ръба.

По-бързо и по-евтино

Ако не трябва да се извърши ремонт на цял балкон веднага, прости аварийни мерки, които не са толкова скъпи, също могат да помогнат в някои случаи. Това включва например пълното запечатване на повърхността на плочките: боята също така предпазва дъждовната вода от тесни пукнатини.

В случай на по-големи пукнатини може да помогне бързо втвърдяващ се специален цимент, който предотвратява проникването на вода. Това може да се използва и при проливния дъжд. Крайните зони са запечатани с устойчив на атмосферни влияния силикон, повърхностите със специален силициращ агент.

Най-общо казано обаче, важи следното: след като един балкон е станал херметичен, в даден момент се налага фундаментален ремонт. Това трябва да се направи преди строителната тъкан да страда твърде много и в резултат на това статиката да бъде застрашена.

Помислете за цената

Разходите за хидроизолация на балкон са също толкова разнообразни, колкото и методите. Те започват от около 5 евро на квадратен метър и завършват от около 250 евро на квадратен метър.

Но дори и да се поиска скъпа мярка, не бива да се колебаете. Тъй като разрушаването и възстановяването на балкона струва много повече, ако строителната тъкан е била напълно унищожена само от вода.

Съвети и трикове Внимателно почуквайте балконските си плочки за кухини, а също така внимавайте за незначителни солеви изливи. Както скритите кухини, така и солите са признаци на течове, които трябва да бъдат отстранени!