Колко високо е специфичното тегло на стоманата?

Отново и отново има неясноти, как високо теглото на стоманата или. плътността му - е. Въпреки многото различни стоманени сортове, които има, специфичното тегло е почти винаги същото. В коя област има отклонения, и как да се изчисли теглото на детайлите, прочетете тук.

Специфична тежест от стомана

Стоманата е сплав, чийто основен компонент са желязо и въглерод. Съдържанието на въглерод от стоманата са само в диапазона по-малка от 2.06%, така че са незначителни малки.

 • Също така четете - безспорна стомана
 • Също така четете - неръждаема стомана
 • Също чета - е магнитен от неръждаема стомана?

Видовете.Теглото на стоманата следователно е приблизително в обхвата на желязо, а именно около 7.85 g / cm³ до 7.87 g / cm³. Желязо, за сравнение, има специфично тегло от 7.874 g / cm3 в чистата си форма.

Причина за малките отклонения

Други компоненти на сплав за беззаредени стомани обикновено са само така наречените "стоманени спътник", но се появяват само в следи. Най-важните стоманени спътници са:

 • Сяра s (нежелано)
 • Кислород o (нежелателен)
 • Азот n (нежелателно)
 • Hydrogen H (нежелано)

Обикновено те са само в много малки следи (части от процент), в производството на стомана се опитва да намали нежеланите стоманени спътници за високо качество, колкото е възможно повече. Стомана, която е особено чиста, е неръждаема стомана.

От друга страна, желаните стоманени спътници обикновено не са намалени. Желаните в стоманата са елементите:

 • Manganese mn
 • Силикон Si
 • Мед cu също
 • Никел ni

Като оставят такива естествено срещащи се компоненти (също само в много малки следи) в стоманата, тя може да доведе до леки отклонения в вида. Тегло на отделни степени от стомана идват.

Силно легирани стомани

Също силно легирани стомани, съдържащи множество не-железни елементи, нямат никаква плътност, отклоняваща се от горната рамка. Но има някои изключения, които трябва да знаете. Това е предимно неръждаеми стомани. За да направите стоманена неръждаема стомана, сплавта трябва да съдържа най-малко 10,5% хром. В повечето случаи съдържанието на хром все още е на няколко процента по-високо, често дори между 16% и 18%. Често има други елементи, като никел или молибден.

Chrome е малко по-лек от желязото (специфично гравитация прибл. 7.14 g / cm³), но никел е по-тежък от стоманата с около 8.90 g / cm³. Молибден е дори по-тежък с 10.28 g / cm3 от стомана. Това може да доведе до отклонения в специфичната гравитация в някои сплави. Някои от тях накратко са събрани в таблицата по-долу:

Стоманен сорт Материал Номер Специфична гравитация в g / cm³
V2A 1.4301 7.9 g / cm³
V4A 1.4571 8.0 g / cm³3
X1nicrmocun25-20-6, (суперустеритен, който е изключително устойчив на корозия) 1.4529 8.1 g / cm³

Тези изключения обаче са само специални отделни случаи, от които има само няколко. Отклоненията от общата рамка са само малки тук.

Съвети и трикове за изчисляване на листове и тръби, има специални компютри, в които просто въвеждате подходящите измерения. За стоманени профили като носители или L-профили можете да погледнете и в съответната норма, тъй като ви дава изключително в стандартизирани размери (с винаги същото тегло).