Как е възможно да се покрият отоплителните тръби с ламинат??

Ако искате да разкрасите помещенията с ламиниран паркет и да спестите едновременно разходи за отопление, трябва да направите облицовка за отоплителните тръби. Има много различни начини за покриване на отоплителните тръби, включително с ламинат.

Отоплителни тръби, облечени по различни начини

Ако е възможно, трябва да скриете отоплителните тръби, тъй като те не са нито привлекателни, нито практични. Има много начини да направите проста и бърза маскировка. Отоплителните тръби минават точно над пода или по стени или тавани. Отоплителните тръби могат да бъдат облицовани по различни начини. Ето няколко опции:

  • Прочетете още - Изграждане или покриване на мебели от ламинат
  • Прочетете още - Импрегнирането на ламинат по принцип не е възможно
  • Прочетете също - Забиване на ламинат на стената и довършване на зидария
  • Можете да изградите подходящи первази за висока облицовка, които се предлагат на различни височини и ширини.
  • Ако тръбите вървят директно по стените или тавана, можете също да използвате специални капаци, които се завинтват към стената или тавана.
  • Гипсокартонът е много подходящ за индивидуалното покриване на отоплителни тръби. Може да се закрепи например с алуминиеви профилни релси.
  • Алтернативи са полагане на плочи или ламинатни панели, които са подходящи за облицовка на отоплителни тръби, монтирани близо до пода.

На какво трябва да обърнете внимание, когато правите облицовката

Когато изграждате облицовката от ламинатни панели или с помощта на друг материал, трябва да обърнете внимание на няколко неща. Например, важно е да оставите малко въздух между отоплителните тръби и дървената облицовка или друг вид облицовка, така че да няма шумолещи шумове по-късно, когато тръбите се загрят. Ако панелите ще останат видими по-късно, те също трябва да бъдат издълбани. Моля, обърнете внимание на малко по-високата цена на материалите. Резултатът обаче е много по-добър, когато няма повече видими режещи ръбове. Закрепването на летвите обикновено е необходимо, за да се закрепят панелите по-късно. Поддържайте малко разстояние от тръбите, когато ги закрепвате. Ако тръбите вървят много близо до земята, капакът може да бъде прикрепен само с една летва, ако е необходимо. Това е особено вярно, ако облицовката служи предимно за визуална цел и не се очакват големи натоварвания.

Не забравяйте за подходяща изолация

Не забравяйте подходяща изолация за отоплителните тръби, преди да ги покриете, за да не възникнат ненужни температурни колебания или. те се поддържат в граници.