Как мога да настроя правилно заключването на вратата си?

Ако ключалката на вратата заседне или се задръсти, е необходимо действие. Защото в случай на извънредна ситуация вратата ще остане затворена или ключът ще се счупи следващия път, когато опитате. Има различни начини да улесните отново използването на ключалка, в зависимост от точния проблем: Ние ви казваме какво да направите и дали наистина трябва да пренастроите ключалката на вратата си.

Заключване е заседнало: Какво е това?

Има няколко причини, поради които ключалката на вратата вече не работи правилно. Понякога е просто мръсно или изпитва остра нужда от нова грес. Ако и това не помогне, вратата вероятно ще трябва да бъде пренастроена.

 • Прочетете също - Заключване на вратата: възможна е настройка на ригела?
 • Прочетете също - Поставете ключалката на ключалката на вратата: възможно или не?
 • Прочетете също - ремонт на ключалката на вратата

Просто проверете дали болтът и ключалката все още паснат перфектно един пред друг, пантите на вратата може да са малко износени и крилото на вратата да виси твърде ниско. Ако не стане, време е да започнете с най-простите мерки.

Регулирайте ключалката на вратата? Първо почистете и намажете с масло!

Стара ключалка на вратата може да бъде толкова мръсна, че вече не работи правилно. В този случай извадете цилиндъра, за да го почистите. За да направите това, разхлабете винта на челната страна на ключалката и просто издърпайте цилиндъра.

Най-добре е да използвате компресор с пистолет за издухване, за да почистите ключалката. Като алтернатива можете да използвате добре функциониращ духал със заострена дюза или да духате силно със сламка в ключалката.

След почистване намажете добре ключалката на вратата си, но използвайте само специално масло, така че цилиндърът да не стане смолист отвътре. Тези смазки са подходящи за вашата ключалка:

 • Пистолетно масло
 • Масло за заключване на вратите
 • Силиконов спрей
 • Графитен прах

Регулирайте пантите на вратата, вместо да регулирате ключалката на вратата

Самата ключалка на вратата обикновено може да се регулира само с големи усилия, а именно като се премести напълно. По-простата алтернатива е регулирането на пантите.

 • Откачете крилото на вратата.
 • Пренастройте пантите, нагоре или надолу.
 • Ако е необходимо, поставете Fitschenringe.
 • Закачете отново крилото на вратата.

Може също така да можете да издърпате ключалката с метална пила, така че болтът вече да не се смила. Това обаче е полезно само когато става въпрос за съвсем незначителни неточности.

Съвети и трикове Възможно е изобщо да не ви се налага да пренастройвате ключалката на вратата или пантите си, защото самият цилиндър често е причината вратата да не може да бъде правилно заключена. Ако почистването и смазването не помага, може да е време да инсталирате нова ключалка.