Как мога да залепя тапета си върху груба мазилка?

Квалифициран майстор на дома си със сигурност ще звъни, когато става въпрос за тази тема: Поставяне на тапет върху груба, понякога дори наистина грапава повърхност, която не може да работи! Всъщност различни причини говорят против, но има изключения, когато това работи. И ако промените съответно повърхността, всяка груба мазилка може дори да се превърне в носител на тапети. Но това отнема известна работа.

Грубата мазилка си имаше ден - какво сега?

Дори грубата мазилка да е истинска класика, която по принцип винаги остава „вътре“, определено има хора, които предпочитат тапетите. Тогава грубата мазилка трябва най-добре да изчезне под хубаво шарено стенно покритие от хартия, PVC или винил.

  • Прочетете също - Инструкции за груба мазилка в интериора
  • Прочетете също - разходи за груба мазилка отвътре и отвън
  • Прочетете също - Отстранете старата груба мазилка

Разбира се, можете също така да свършите прашната и изтощителна работа да отсечете грубата мазилка, за да разкриете суровата стена. Тогава е необходимо ново нанасяне на мазилка, този път във фината, гладка версия, като основа за новия тапет.

Или по-скоро тапети грубата мазилка?

Споменатото решение гарантирано ще срещне много съпротива, в края на краищата ще хвърли целия апартамент в хаос. За щастие има и друг начин! Например, ако вашата груба мазилка не е толкова груба, можете да постигнете много с дебелослоен релефен тапет.

Може би трябва да напълните за кратко тази груба мазилка и да я оставите да изсъхне, преди да я тапетите. Почистените отпадъци също се препоръчват за по-нататъшно изравняване и по-добро сцепление. Тогава може да си отиде!

По-добре опитайте това решение на ограничена площ, за да сте сигурни, че резултатът ви харесва. Едва след това се справяте с цялата стая.

И когато грубата мазилка е твърде неравна за тапети?

Ако имате работа с високопластична груба мазилка, тогава тапетирането е невъзможно в началото. След това можете да избирате между две опции за проектиране на стената според вашите нужди:

  • Нанесете гладка мазилка върху грубата мазилка
  • Облечете стената в стил гипсокартон

Необходим е добър лепилен грунд, така че гладката мазилка да се придържа към повърхността, която вероятно вече е била боядисана няколко пъти. Като цяло тази задача не е толкова лесна, поради което препоръчваме да наемете професионален майстор.

Съвети и трикове Премахнете всички свободни петна и замърсявания, преди да нанесете ново покритие. Изолирайте петна от вода, ръжда и никотин, за да не изтичат през тапета.