Кой е най-добрият начин за матирано стъкло?

Стъклените повърхности обикновено са гланцирани, а материалът също е силно прозрачен. Повърхността се загрубява от рогозка, прозрачността се намалява и степента на блясък също се намалява. По този начин, например, стъклата на прозорците могат да бъдат обработени по такъв начин, че светлината все още да може да преминава, но човек вече няма „изглед“. Възможни са и орнаменти.

Матиращо стъкло: красив инструмент за дизайн

Художниците декорират стъклени повърхности с помощта на матиране, те прилагат изумително диференцирани мотиви: от прости шарки, редуващи се в матови и гланцови, до сложни стъклени картини, всичко е включено.

  • Прочетете също - Ефективно премахване на котлен камък на стъклото
  • Прочетете също - Импрегниращо стъкло с нано-уплътнение
  • Прочетете също - стъклото може да се обработва по най-различни начини

Дори неспециалистите могат да опитат силите си в матиране на стъкло, за това са налични два различни метода: офорт и пясъкоструене. Офортването на стъкло отнема по-малко време, но тук влизат в сила токсичните химикали. От друга страна, пясъкоструенето трябва да се научи!

Чрез матиране на отделни стъклени площи, полезните и декоративни предмети могат да бъдат разкрасени по интересен начин. Това е вълнуваща алтернатива на простото рисуване с четка и боя.

Пясъкоструйте стъклото

Ако не искате да закупите устройство за пясъкоструене и да научите как да го използвате, можете да се възползвате от възможността да обработите стъклото си от подходящ доставчик на услуги. Често се използват компютърно направени шаблони, които също могат да бъдат уникални.

Пясъкоструенето не само създава красиви шарки и картини, но и етикети могат да бъдат прикрепени. Това е особено подходящо за витрини, но също така и за стъклени врати и евентуално за персонализиране на елегантни чаши за пиене.

Гравирано стъкло за матиране

За ецване на стъкло ви е необходим специален офортен крем, офортна течност или флуороводородна киселина. Всички тези химикали, както подсказва името, са силно корозивни. Те трябва да се използват само в добре проветриви помещения със защитни очила и ръкавици, устойчиви на киселини.

За ограничаване на ецването отвън се използва специален лепилен филм. Това може да се намали по размер с ножици и скалпел точно както желаете, но има и готови дизайни за закупуване.

Фолиото се залепва върху стъклото и офортното вещество се нанася с четка. Само след кратко време на експозиция потребителят отново отстранява веществото и изплаква стъклото чисто с топла вода. След това сваля фолиото.

Съвети и трикове Когато матирате стъклото, филмът трябва да прилепва плътно към стъклото, особено по краищата на зоната, която трябва да се ецва. Внимателно изтрийте вълните и въздушните мехурчета с върховете на пръстите и ноктите.